In ceea ce priveste forajele de alimentare cu apa, in general bentonita sodic activata prevaleaza in fata multor alte solutii tehnice, datorita proprietatilor sale. Aceasta este in esenta o roca argiloasa ce dispune de o capacitate crescuta de absorbtie a apei, ce contine in componenta sa montmorilonit, un mineral care se dilata in apa. In continuare, va vom prezenta cateva fapte legate de eficienta metodei cu noroi bentonic pentru realizarea de puturi de apa.
Bentonita utilizata la foraje puturi, este obtinuta prin inlocuirea ionilor de calciu cu ioni de sodiu, ceea ce ii permite sa isi modifice starea fizica in functie de fortele de actiune exercitate asupra sa. De exemplu, in stare de repaus, bentonita este semi-solida, in vreme ce atunci cand este agitata, ea revine la starea lichida.
Printre caracteristicile tehnice ale bentonitei cu utilizare in forajele de adancimi mari pentru alimentare cu apa, amintim urmatoarele:
bentonita calcica este macinata, apoi activata cu carbonat de sodiu. Astfel, sunt inlocuiti ionii alcalino-pamantosi cu ionii metalelor alcaline, creandu-se bentonita sodica, caracterizata prin bune proprietati absorbante, ideale pentru folosirea cu succes in industria extractiva si pentru foraje.
Cu ajutorul bentonitei, se prepara fluidul de foraj. Mixtura care reiese dupa combinarea cu apa poate fi schimbata prin implicarea unei proportii diferite pentru fiecare element.
In industria extractiva, ea poate servi in loc de tuburi si tevi.
Bentonita creeaza un strat de etansare ce are rol de protectie pentru peretii excavati, prevenind infiltrarea apei in sol. O data ramasa in tunelul excavat, apa poate conduce la o presiune egala cu presiunea exterioara a panzei freatice si a solului.
In mod normal, bentonita se foloseste numai in combinatie cu apa, insa exista si cazuri cand se mai combina si alte elemente de intarire, precum cimentul. Amestecul obtinut in urma adaugarii cimentului, poate ramane fluid o perioada suficient de lunga de timp inainte sa se solidifice.
In tara noastra, unicul zacamant de bentonica natural sodica se afla in Valea Chioarului, in Maramures, dat in exploatare incepand din 1914. In Satu Mare, in Orasu Nou, se mai gaseste un zacamant de bentonita calcica, care a fost dat in exploatare in anul 1955. Prezenta montmorilonitului este indicata foarte clar prin suprafata specifica atingand 120 m2/g, cu bune valori ale capacitatii sale de schimb.
Procesul de absorbtie se efectueaza cand mineralul montmorilonit se dilata. Datorita efectului de dilatare, bentonitele asigura atat absorbtia moleculelor de dimensiuni reduse, cat si a macromoleculelor, de pilda aminoacizi si diferiti compusii proteici. Alte utilizari ale bentonitei, in afara de aplicatii in realizarea de foraje cu noroi bentonitic, consta inclusiv in purificarea apelor uzate.
Firma noastra, SC PRODAC SRL, specializata in realizarea de piloti forati, efectueaza si lucrari de reabilitare a apei (denisipare, clorinare, reparatii pompe, igienizare), instalatii sanitare, retele pentru alimentarea cu apa, canalizari, statii de epurare, instalatii de tratare a apei etc.