Vorbim de o tehnologie noua la noi in tara. In timp ce guvernul nostru se straduieste de cativa ani sa implementeze cardul de sanatate, in alte tari functioneaza deja de cativa ani. Si culmea nu statul de la noi a facut posibila aceasta tehnologie ci o firma privata din Romania.

Aceste carduri de sanatate ar putea fi sanatate curata ca sa spun asa deoarece pe ele se vor gasi toate datele pacientului, fisa medicala mai bine spus.

Cum functioneaza?

Atunci cand ajungi la urgenta si nu numai si ai la tine cardul de sanatate, medicii au un cititor de carduri si odata introdus cardul tau, in cateva secunde pe un monitor le apare toate activitatile tale medicale, interventiile medicale, tratamente prescrise de medicii de familie dar si datele tale personale de identificare.

Si medici de famile se pot bucura- birocratie redusa. Farmaciile care detin terminale pentru fise electronice pot elibera medicamente mult mai repede. 

Problema este ca doar aproximativ 16 spitale judetene  din tara sunt in momentul de fata dotate cu acest cititor de carduri. Un astfel de card costa 45 lei pe un an, 72 lei pentru 2 ani sau 90 lei pentru 3 ani. El poate fi luat de la medicii de familie sau comandat de pe internet.

Oricum situatia spitalelor din Romania este critica in comparatie cu spitalele din alte tari. Nu cred ca aceasta ii va face pe unii medici sa fie mai atenti cu pacientii. Am avut si eu ocazia foarte recent sa am de a face cu  medici dar nu ca pacient ci ca un insotitor si e groaznic sa vezi ca nici macar niste analize nu sunt in stare sa le stie locul. Dupa ce am venit dupa rezultate de la analize pur si simplu nu le gaseau, nu stiau daca erau gata sau nu…in schimb doctorita care se ocupa de pacient se odihnea in timp ce viziona in cabinet telenovela ei preferata, iar eu am fost mintit cu nerusinare de o asistenta ca ,, doamna doctor nu este momentan,,. Desi cu cateva secunde  a intrat in cabinet in fata noastra. In concluzie nu cardurile de sanatate vor rezolva problemele de sanatate. Cine nu si-ar dori sa dispara pentru totdeauna bolile??  Aparitia cardurilor de sanatate nu este o  veste buna, ci mai degraba un motiv de ingrijorare. Asta inseamna ca oamenii sunt tot mai bolnavi, iar timpul tot mai scurt pentru a afla antecedentele medicale ale unui pacient.

Cauti un medic de familie? Medicina de familie la cmmb e luata in serios!

Vrei sa stii mai multe despre sanatate? Merita sa te interesezi despre sanatate deoarece doar o viata ai!

 

2 COMENTARII

  1. Am stat de vorbă cu un medic care lucrează de mulți ani în sistemul medical și mi-a demonstrat prin exemple concrete ce va însemna medicina electronică: o și mai mare mașină de stors bani de la populație. Rămân de văzut în ce măsură noul sistem electronic pentru rețete și analize de laborator va ușura sau îngreuna și mai mult viața pacienților,

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here