Observați o umbră persistentă a iconiței de baterie sau a ceasului pe ecranul iPhone-ului, chiar și atunci când acestea nu ar trebui să fie afișate? Sau poate conturul tastaturii rămâne vizibil pe un fundal gri? S-ar putea să aveți de-a face cu fenomenul de burn-in al ecranului, o problemă specifică în special ecranelor de tip OLED, folosite pe modelele mai noi de iPhone. Acest material explică în detaliu ce este burn-in-ul, cum îl puteți deosebi de fenomenul temporar și mai puțin îngrijorător de „retenție de imagine” (ghosting) și cum să testați corect dacă telefonul vostru este afectat.
Burn-in-ul reprezintă o degradare fizică, permanentă și ireversibilă a pixelilor, cauzată de afișarea unor imagini statice, cu contrast ridicat, pentru perioade foarte lungi de timp. Spre deosebire de retenția de imagine, ale cărei urme dispar după scurt timp, urmele de burn-in sunt permanente. Pentru a testa, este recomandat să mergeți într-o cameră întunecată, să setați luminozitatea ecranului la maximum și să afișați imagini de culori solide (gri, roșu, verde etc.) pe tot ecranul. Examinați cu atenție zonele unde apar de obicei elemente statice, precum bara de stare de sus sau butoanele de navigare.
Dacă în urma testului confirmați prezența unor umbre permanente, este important să știți că aceasta este o problemă hardware ce nu poate fi reparată prin software. Dacă telefonul este încă în garanție, este recomandat să contactați suportul tehnic Apple, deoarece ar putea fi considerat un defect de fabricație și ecranul ar putea fi înlocuit. Dacă garanția a expirat, singura soluție este înlocuirea ecranului pe cheltuiala proprie, o decizie pe care o veți lua în funcție de severitatea problemei și de costuri.
#burnin #iphone #ecranOLED #techtips #sfaturiiphone #apple #tutorial
Alte videouri: