Recent am avut o problema destul de grava la DVD-RW si nu am putut sa il folosesc pentru a reinstala Windows-ul.

O solutie ingenioasa este aceea de a folosi un stick pe USB de cel putin 4 GB pentru a instala sistemul de operare.

Aceasta solutie functioneaza pentru Windows 7 si Windows Vista atat pe 32 de biti dar si pe 64 de biti. Varianta este testata de mine si functioneaza foarte bine.

In aproximativ 12 minute am avut windowsul instalat si inca 20 de minute mi-a luat sa instalez programele de baza.

Dar cum putem face un stick bootabil?

 1. Pune stikul in portul USB al calculatorului. De preferat este sa muti toate informatiile de pe el deoarece acesta va fi formatat si toate datele se vor pierde.
 2. Deschide Command Prompt. Poti face acest lucru apasand pe START si scriind in Search cmd sau poti merge Start->All programs -> Accesories-> Comand Prompt
 3. Trebuie sa cunoastem un pic mai multe date despre calculatorul tau:
 • Scrie in CMD – DISKPART
 • Dupa ce comanda s-a facut trebuie sa scrii: LIST DISK
 • Dupa ce ai dat enter vei vedea o lista cu toate hardiscurile tale. Vom presupune ca Disk 1 este USB-ul care il doresti formatat
 • Facem urmatoarele comenzi:
 • select disk 1
 • clean
 • create partition primary
 • select partition 1
 • active
 • format fs=ntfs
 • assign
 • exit
 • Va rog sa aveti mare grija la ce disc selectati deoarece puteti sterge totul de pe el din greseala
Citeste si:   Cum sa instalezi Wordpress

4. Pasul patru implica sa puneti in unitatea optica cd-ul cu Windows Vista sau 7. Vom presupune ca discul pentru unitatea optica este D si discul pentru noua partitie creata pe USB este H.

5. Scrieti in CMD urmatoarele comenzi:

D:

cd boot

BOOTSECT.EXE /NT60 H:

In cazul in care doriti sa instalati un Windows pe 64 de biti si sistemul de operare este pe 32 de biti veti primi o eroare ca bootsect.exe nu este copatibil cu sistemul actual. Nu va stresati! Cauta un Windows Vista sau 7 pe 32 de biti si executati aceleasi comenzi(doar de la pasul 5). Eu unul personal am instalat de pe un Windows pe 32 de Biti Bootsect.exe si a functionat fara probleme chiar daca fisierele copiate pe stick erau pentru varianta de 64 de biti.

Citeste si:   8 distributii Linux care ar trebui incercate in 2013

Asadar dupa ce ati facut aceleasi operatiuni cu o versiune de 32 de Biti scoate CD-ul/DVD-ul si pune inapoi versiunea de 64 de Biti.

6. Copie toate fisierele de pe CD-ul bootabil pe stick.

7. Da restart si selecteaza sa booteze de pe USB Storege… si gata…. instalezi de pe stick

P.S: acest tutorial merge doar pe calculatoarele mai noi care permit bootarea de pe porturi USB. Calculatoarele mai vechi nu pot sa faca acest lucru deci tutorialul este inutil pentru ele.

In schimb daca nu aveti bootare de pe USB puteti sa faceti upgrade la ultima versiune de BIOS pentru calculatorul dumneavoastra. E posibil ca noul upgrade assa aiba disponibil asa ceva.

Citeste si:   Cum sa adaugi un program sa porneasca odata cu calculatorul tau

23 COMENTARII

 1. Salut ancerc sa fac un stick bootabil dar nu a’mi apare partitia 1 apare doar 0 :((( cine ma poate ajuta si pe mine ??? id meu de mes e spendrups01

  ms ms ms ms

 2. am o problema am facut microxp bootabil pe cd si nu reusesc sal instalez imi cere comanda DR-DOS:A\> SI NU STIU CE SA FAC CA SAL INSTALEZ .VA ROG MA POATE AJUTA CINEVA?

 3. Salut,
  Daca am o imagine ISO pe calculator si nu este pe CD/DVD cum o transfer pe stick dupa ce l-am facut bootabil.Dau ,,extract,, cu UltraISO pe stick.Multumesc de ajutor anticipat.

Spune si tu parerea...