Cum aleg echipamentele de climatizare de uz comercial

Aparatele de climatizare avand ca destinatie amplasarea in locatii de uz comercial, trebuie sa fie alese in functie de spatiu si suprafata acestuia, precum si de posibilitatile tehnico-economice.

Temperatura dintr-o incapere este deosebit de importanta pentru sanatatea si confortul ocupantilor acesteia. Nu doar temperatura aerului, cat si a peretilor cladirii prezinta importanta, deoarece organismul uman realizeaza un schimb de caldura prin radiatie si convectie. Aparatele de aer conditionat ultra-moderne sunt capabile sa economiseasca energie, avand in dotarea lor senzori inteligenti de miscare, care semnaleaza prezenta umana intr-o incapere si asigura obtinerea temperaturii optime.

Daca vom analiza incarcarea termica produsa de aportul de aer proaspat dintr- o camera aglomerata, trebuie sa luam in considerare si ora, momentul zilei sau al noptii. Prin examinarea curbelor de incarcare, se poate valida faptul ca exista diverse trasee. Astfel, se va constata ca incarcarile maxime din trei locuri distincte, ca de pilda un magazin, un bar si un restaurant vor surveni in momente distincte.

Ideal este ca umiditatea relativa dintr-o incapere sa nu depaseasca 60%. Totusi, nici sa fie sub 40% deoarece un RH sub aceasta valoare poate provoca senzatii de uscaciune in zona gatului si pielii. RH-ul mai mare de 60% produce senzatii de discomfort si simptome precum dureri de cap, piele lipicioasa etc.

Stim cu totii ca debitul aerului poate sa aiba diferite viteze.  Totusi, daca fluxul de curenti de aer raciti nu provine din fata, ci din spate, majoritatea oamenilor se confrunta cu o senzatie de disconfort. In cazul in care directia curentilor de aer nu poate fi modificata, fluxul ar trebui scazut undeva intre 0,1 m/s -0,15 m/s. De acceea, este recomandat ca pozitia ocupantilor dintr-o incapere, precum si obiectele de mobilier, sa fie prestabilite. Disconfortul provocat de o directionare gresita, inadecvata a fluxului de aer, ori blocarea curentilor printr-o amplasare necorespunzatoare a mobilei sau datorita peretilor, reprezinta chestiuni ce pot fi evitate usor.

Atunci cand aveti in plan alegerea unor echipamente AC de uz comercial, trebuie in primul rand sa aveti in vederea suprafata incaperii destinate climatizarii. In functie de dimensiunile acesteia, trebuie sa optati pentru puterea convenabila. Capacitatile unitatilor interne si externe AC pot varia, de la puteri mici pana la putere de 60 000 BTU sau mai mult.

Pentru climatizarea in conditii optime a unui spatiu comercial vast, de pilda o hala, va recomandam sa optati pentru un sistem multisplit Gree. Ideal este ca unitatea externa multisplit sa permita racordarea mai multor  unitati interioare de aer conditionat. Acestea pot fi, la randul lor, diferite, de pilda: casete de tavan, aer conditionat convertibil, split-uri de perete.

Daca va intereseaza sa creati un mediu agreabil intr-un showroom, intr-un restaurant sau intr-o cladire de birouri, o solutie eficienta poate fi si amplasarea unei perdele de aer cu puterea adecvata. Avantajul perdelelor de aer Airstream, de exemplu, consta in facilitarea temperaturilor optime in interior, prin crearea unei adevarate “bariere” in calea prafului, fumului de tigara, bacteriilor si virusilor din exterior. Va uram succes in configurarea proiectului de climatizare pentru afacerea dumneavoastra si va stam la dispozitie cu suport tehnic de montaj ae

Spune si tu parerea...