Ce sunt invertoarele auto si la ce folosesc

Pe scurt, invertoarele auto sunt acele dispozitive care primesc curent continuu si ofera curent alternativ. In cazul acestor aparate, puterea face diferenta.
Rolul unui invertor de tensiune este de a realiza conversia curentului continuu de la acumulatorul auto (12V, 24V) in curent alternativ (220V). Acest aparat este in stare sa alimenteze o paleta larga de electronice: de la telefoane mobile, laptop-uri, camere video, sisteme GPS, pana la racitoare de pahare pentru autoturisme.
In functie de modelul propriu de autovehicul, puteti folosi cu succes un invertor de tensiune de la 12v-220v ori unul cu 24-220v.
Cum functioneaza? Un invertor auto poate utiliza tensiunea de la bateria masinii sau de la alternator, in momentul rularii pe carosabil. In concluzie, invertorul de tensiune trebuie ales luandu-se in considerare tensiunea oferita.
La pornirea oricarui aparat electronic, este necesar un curent de sarcina – reprezentand echivalentul puterii consumate , de aproape 3 ori mai mare comparativ cu puterea utilizata in regim normal de functionare (exceptiile sunt motoarele de tip motopompa).
Ce aparate electronice necesita invertoare de tensiune cu unda pura: Centrale pentru incalzire electrice, motoarele, motopompele, unele sisteme video profesionale etc.
Un invertor de tensiune cu unda modificata este folositor pentru: telefoane mobile si laptop-uri, incarcatoare de acumulatori etc.
Atentie! Invertoarele de tensiune, daca nu sunt utilizate corespunzator, pot cauza defectiuni la instalatia masinii! Puteti preveni defectiunile prizei brichetei din vehicul, alimentand invertoarele care au peste 250w, direct de la baterie, cu clestisori. O alta metoda consta in adaugarea unui circuit suplimentar, pornind de la baterie, spre locatia unde ati montat invertorul.
Sfat util pentru toti conducatorii auto: utilizarea invertorului de tensiune cand masina este pornita, trebuie sa se realizeze in concordanta cu nivelul de incarcare al bateriei auto – astfel, veti reusi sa evitati ca alternatorul sa fie supus defectarii. Puteti evita scurtcircuitele, alimentand invertorul direct de la baterie, cu ajutorul cablurilor speciale.
Va sfatuim sa alegeti invertoare auto de buna calitate, doar de la distribuitori autorizati, precum SC Fomco Prodimpex SRL.

Spune si tu parerea...