exporta datele din site

Una dintre cele mai lipsite optiuni de pe toate site-urile din intregul web, atat romanesc cat si strain, este „exporta datele”.

Cand folosesti un serviciu, fie el si gratuit, un utilizator aloca un anumit timp pentru a face niste articole, pentru a face diferite albume foto, etc. Mi se pare un lucru normal ca utilizatorul site-ului sa aiba optiunea de a exporta datele sale de pe site pentru a le stoca pe calculator, etc.

De exemplu: google reader iti ofera posibilitatea sa salvezi lista OPML astfel incat sa poti pune toaTe RSS-urile si altundeva sau sa le pastrezi pe computer. Cu toate acestea nu iti ofera posibilitatea sa salvezi toate articolele marcate ca favorite, ceea ce mi se pare o prostie. Eu unul personal as dori sa pastrez si pe computerul meu anumite date care le pot sterge din greseala sau care la un moment dat se pot pierde.

Un alt exemplu despre care voi vorbi este favit.com: imi place site-ul si imi place ca poti sa organizezi datele mult mai bine ca in google reader.Cu toate acestea mi se pare aiurea sa nu aiba optiunea de a exporta OPML-urile.(are optiunea dar sa presupunem ca nu ar avea) De ce? Vreau sa imi pun si un reader pe computer. Ce sa fac? Sa pun toate cele cateva sute de surse pe rad in rss din nou? Apoi eu unul am pornit mai multe grupuri pentru a organiza informatiile mai bine. Ce sa fac daca doresc sa pastrez undeva linkurile salvate intr-un grup? Sa fac un script de parsare:)) si sa „fur” datele?:):)

Cred ca aceasta optiune de „exporta datele” de fapt nu este doar o optiune prin care un utilizator isi poate muta datele pe un alt site ci este o optiune prin care ii acorzi increderea meritata.

Ii spui: Sunt datele tale si suntem siguri ca le vei folosi cum trebuie!

Cu alte cuvinte cred ca este o optiune de „ochii lumii”.. care da bine la om….. si iti creste si imaginea in fata unui utilizator.

Eu cel putin cand vad optiunea asta zic: uite … astia chiar nu te forteaza sa ramai la ei pe site si  chiar au incredere in mine!

Pe tine te-ar ajuta o asemenea optiune? Ai tine un backup pe calculator cu anumite date puse pe site-uri cum ar fi google reader, favit.com sau altele?

2 comentarii

  1. Mersi Marius de sugestii :) E o idee foarte buna si am sa o sustin in echipa noastra. Apropo de reader, exista optiunea de a exporta OPML (du-te la IMPORT OPML si ai sa o vezi). Am inteles ca e putin ascunsa asa ca o sa o schimbam si vom pune Import/Export OPML.

  2. Am modificat in articol. Nu am observat faptul ca aveti si export…. greseala mea

Spune si tu parerea...