Ce trebuie sa ai in vedere daca pleci in vacanta cu masina

Multa lume viseaza la o vacanta perfecta, departe de rutina orasului. Fie ca pleci in strainatate, la munte sau la mare, daca folosesti vehiculul propriu ca mijloc de transport, trebuie sa tii cont de cateva lucruri. Pun pariu ca nu ti-ai dori sa te trezesti, dintr-o data, ca masina iti face figuri. Sa ramai fara combustibil in miez de noapte, intr-o zona izolata, sa iti explodeze cauciucul sau altele de acest gen, pot fi cosmarul oricarui sofer. De aceea, orice conducator auto responsabil, va incerca sa bifeze fiecare din urmatoarele aspecte, listate in ordine aleatorie:

  • Masina va fi dotata cu anvelope corespunzatoare anotimpului in curs. De exemplu, in sezonul cald, cel mai indicat este sa ai montate anvelope de vara sau anvelope all season. In plus, trebuie sa te axezi pe sugestiile producatorului, pentru o experienta confortabila si sigura la volan.
  • Daca stii ca ai anumite probleme de sanatate, iar caldura in exces poate favoriza declansarea lor, evita sa conduci daca te simti foarte obosit /a, nu ai dormit suficient sau atunci cand experimentezi o stare de ameteala.

Iti recomandam sa instalezi un sistem de aer conditionat auto, pentru ca vei instaura in interiorul masinii o atmosfera mai placuta, racoroasa in zilele toride, fapt ce-ti va permite sa eviti durerile de cap cauzate de temperaturile extreme.

Daca doresti si iti permiti, poti sa iei un racitor de pahare, ideal pentru momentele in care simti ca ai nevoie de hidratare. Aceste dispozitive sunt utile mai ales in cazul in care te deplasezi pe distante foarte lungi, in regim de autostrada, cand nu ai la indemana posibilitatea de a intra intr-un magazin etc.

  • Multe soferite se bazeaza pe anvelopele runflate, pentru ca reduc riscul de pana de cauciuc. Poti face si tu la fel.
  • Verificarea presiunii din anvelope este un pas esential, inainte de a pleca la drum lung.
  • Reglarea geometriei rotilor
  • Este imperativ sa verifici si uleiul
  • Este bine sa ai o roata de rezerva. Nu se stie niciodata…
  • Daca te insotesc prietenii, care dispun si ei de un autoturism, poti comunica usor cu ei printr-o statie de emisie-receptie. Nu ai nevoie de una performanta in aceasta situatie!
  • Rovigneta – nu vrei sa iti strici vacanta, fiindca ai uitat de ea!

Cei care detin masini hibride sau electrice trebuie sa se intereseze din timp cu privire la punctele de alimentare! Cum la ora actuala, majoritatea suntem posesori de vehicule care functioneaza pe baza de benzina, motorina sau chiar si diesel (numarul acestora a crescut semnificativ in ultima perioada), probabil ca nu vom intampina probleme in a gasi benzinarii.

Suplimentar, va puteti dota masina cu un sistem GPS – pentru a va indica traseul pe care il urmati, in caz ca nu il cunoasteti deja! In orice caz, alegerea unor anvelope potrivite este primordiala si nu trebuie sa o ignorati! Exista probabilitatea sa circulati prin zone rurale, unde exista restrictii de viteza. Respecta restrictionarile si nu te grabi sa accelerezi in aceste zone.

Va dorim drum intins si o vacanta cat mai placuta.

Spune si tu parerea...