Boli, mass-media, motoare de cautare si gripa porcina

De  ceva timp aud in fiecare zi stiri despre noua gripa porcina si numarul persoanelor care sunt infectate. Mass-media in fiecare zi ne reaminteste de aceasta boala si incearca sa ne faca sa ne speriem din ce in ce mai tare.

Insa oare cum influenteaza mass-media oamenii? Cum influenteaza motoarele de cautare si volumul cautarilor pentru diferite boli?

Am facut cateva cercetari si am ajuns la concluzia ca boala care este cea mai cautata pe internet este cancerul dupa care vine in urma si sida.(lucru demonstrat in imaginea de mai jos).

(in toate imaginile vei observa un grafic care arata trendul acelor termeni si in partea dreapta sus vei observa un tabel de totaluri – acesta este cel la care ne vom referi in mod deosebit)

Dar oare influenteaza atat de mult mass-media cautarile pe internet?

Urmatoarea imagine va demonstra ca da. In ultimele 7 zile volumul de cautari pentru gripa si gripa porcina au crescut mult in comparatie cu datele de mai sus.

Un lucru pe care l-am invatat la facultate este faptul ca intotdeauna extremele(outlayeri) se scot din analiza statistica deoarece acestea distorsioneaza datele si le fac sa aiba o probabilitate de eroarea mai mare. Astfel vom scoate din lista noastra termenul cancer. Cum vor fi datele?

Sa observam mai jos urmatorul print screen

gripa porcina - 2009

In tabelul de mai sus se observa faptul ca volumul cautarilor pentru termenul sida este cu mult superior celui pentru cuvintele gripa sau gripa porcina. Astfel pe perioada anului 2009 termenul sida a pastrat un volum ridicat de cautari care nu poate fi comparat cu numarul de cautari pentru gripa sau gripa porcina. Dar este vreo schimbare in ultimele 7 zile?

gripa porcina - 7 zile

Din tabelul de mai jos se observa ca volumul pentru termenii gripa si gripa porcina au crescut mult si arata faptul ca mass-media are o influenta majora asupra cautarilor oamenilor.

Concluzie: este bine sa scrii despre lucrurile care se cauta. Daca crezi ca un anumit subiect va avea o crestere semnificativa de popularitate in mass-media scrie despre el. Ce ai de pierdut? Cateva minute?

6 comentarii

  1. Ai dreptate , cuvintele cheie pentru motoarele de cautare sunt despre gripa si merg foarte bine , dar si de scandaluri !
    .-= CreveteL a mai scris si urmatorul articol: Gripa Porcină ! =-.

  2. Orice se cauta si este in dezbaterea mass-media este un subiect bun de scris:) bineinteles daca mergi pe varianta blogului general

  3. Gripa asta nu e nici pe departe asa grava precum cancerul sau sida, sau chiar gripa obisnuita, probabil ca o tin sub control. Totusi numarul deceselor nu depaseste 1% pe glob, deci no stress
    .-= emmann a mai scris si urmatorul articol: Ati reciclat vreodata ceva? =-.

  4. 1 la suta e mult. Din 100.000 de infectati in bulgaria 6 au murit.
    In ultimele 6 luni au murit 6000 de persoane de gripa porcina si 500.000 de gripa normala:)

    E mai mult in capul nostru faza cu gripa porcina!

Spune si tu parerea...