Cum se administreaza pachetele de aplicatii in Linux

Folosind cativa ani buni sistemul de operare Windows, pot sa va spun ca este mult mai usor de instalat aplicatii pe platforma de operare dezvoltata de Microsoft, decat in orice alt sistem de operare bazat pe platforma Linux. Cu toate acestea, este destul de usoara utilizarea managerului de pachete pentru a instala aplicatii in distributiile Linux. Un manager de fisiere este programfolosit pentru a instala, dezinstala si administra pachetele de aplicatii de care avem nevoie. Acesta poate contine mii de pachete software; Advanced Packaging Tool (APT), Red Hat Package Manager (RPM) si Yellowdog Updater Modified (YOU).

Pentru a verifica daca un anume pachet este prezent in depozite sau pentru a verifica versiunea si marimea aplicatiior, deschidem terminalul si intram in modul root (pentru a avea drepturi root, folosim sudo sau su command). Dupa ce avem drepturi root, introducem una din comenzile urmatoare in functie de distributia folosita:

Debian/Ubuntu: aptitude search < package_name >
Mandriva: urpmq
Fedora: yum list < package_name >
openSUSE: zypper search
Sabayon: equo match
Arch Linux: pacman -Ss

PS: daca folositi Ubuntu si nu aveti instalat aptitude (vezi cazul meu), il puteti instala cu „sudo apt-get install aptitude”

Mai jos veti avea comenzile pentru a verifica numarul si numele pachetelor instalate. Folositi comanda potrivita pentru sistemul vostru:

Debian/Ubuntu: dpkg -l
Mandriva/Fedora/openSUSE: rpm -qa
Sabayon: equo list
Arch Linux: pacman -Q

Comenzile de mai jos va vor ajuta sa listati toate repositoarele active / instalate.

Debian/Ubuntu: cat /etc/apt/sources.list
Mandriva: urpmq –list-media
Fedora: yum repolist
openSUSE: zypper repos
Sabayon: equo repoinfo
Arch Linux: cat /etc/pacman.conf

De exemplu, daca rulati sistemul de operare Ubuntu, comenzile specifice acestui tip de sistem vor functiona fara nici o problema pe toate versiunile distributiei respective.

Spune si tu parerea...