vineri , 4 aprilie 2014
Navigare: Home » Stiri IT » Stiri Servicii IT » Servicii Online » Google Drive

Google Drive

Nu știu de ce, dar uneori cuvintele românești sună puțin ciudat. Expresia Disc Google (deși foarte corectă tradus) nu îmi spune nimic deosebit, în timp ce atunci când am auzit pentru prima oară de Google Drive deja mi s-a aprins un beculeț. Dar nu vreau să fac acum și aici teoria limbii române, pentru că nu are nicio vină la urma urmei. De fapt limba noastră încearcă să facă față la terminologia din IT în care domină limba engleză.

Să revenim la Disc Google aka Google Drive, un serviciu (nou sau nu?) care suna destul de bine pentru orice utilizator de internet prin ceea ce oferă. Bine, bine, dar Google nu are deja serviciul Google Docs? Răspunsul este afirmativ, însă Google a decis înlocuirea lui Docs cu Drive. Vom vedea de ce și ce oferă acest Google Drive.

Spre deosebire de Docs, Drive este un serviciu cloud care oferă servicii de sincronizare de date. Google Docs va face redirecționarea spre Google Drive și va fi transferat deja toate fișierele voastre în noul dvs. cont Drive.

Toți utilizatorii acestui serviciu vor primi 5Gb gratuit pentru a stoca fișiere de orice fel. Opțional se poate mări spațiul de stocare fie la 25 GB (2,5$ lunar) sau la 1 TB (50$ lunar). Important de notat faptul că acest spațiu nu mai este inclus în spațiul destinat pentru corespondența electronică (email). O singură specificare merită făcută: dacă optezi pentru un cont Google Drive cu abonament (de exemplu alegi varianta 2,5$ pe lună pentru cei 25 GB) atunci vei primi în plus 25 GB spațiu pentru email (deci de peste 3 ori mai mult decât oferă Google în varianta gratuită).

Întocmai ca și serviciul Dropbox, Google Drive ne va instala o aplicație desktop pentru a efectua sincronizarea fișierelor locale. Aplicația va crea un nou director în folderul Users și totul este gata pentru sincronizare. Ceea ce face puternic acest serviciu este faptul că Google Drive completează celelalte servicii deținute de Google. Integrarea sa în suita de servicii Google aduce facilități nenumărate utilizatoriilor. Serviciul este disponibil pentru PC, Mac, Android, urmând ca în scurt timp să fie gata și pentru iPhone / iPad.

Chiar dacă în prezent folosesc 2 servicii de stocare și sincronizare online (Dropbox și Box.net), nimic nu mă împiedică să adaug la acestea și noul serviciu Disc Google. Și asta cu atât mai mult cu cât chiar aveam nevoie de o nouă distribuire mai eficientă a datelor mele (box.net îl folosesc cu precădere pentru colaboratorii de proiecte, dropbox pentru partajare date cu prietenii, iar acum disc google îmi va deveni spațiul de stocare și sincronizare pentru informațiile de uz personal).

Spune si tu parerea...

Informatii folositoare

Google Inc.

Google Inc. este o companie americană care administrează motorul de căutare pe Internet cu acelaşi nume. A fost fondată în 1998 de către doi doctoranzi de la Universitatea Stanford, Larry Page şi Sergey Brin. Google oferă o metodă simplă şi rapidă de găs...
[stiri Google]


Despre Stefan

Caziuc Stefan

Sunt pasionat de IT, editor pe acest blog, dar cel mai mult timp îl petrec ca tehnician in proiectare, design și tehnoredactare computerizată. În timpul liber studiez, citesc și cânt la chitară. Pe lângă IT, îmi place să vorbesc despre ceea ce m-a convins că merită atenție și prezintă încredere.

4 comentarii

 1. Cei care deja au spatiu de 80GB pentru serviciile Google cumparat, vor face share cu acel spatiu? Sau e un spatiu total diferit?

 2. Cum Google Drive e un serviciu distinct, cred că spațiile de stocare nu se împart cu celelate servicii Google.

 3. Uite, am găsit și răspunul pe support.google.com http://support.google.com/drive/bin/answer.py?hl=en&answer=39567&topic=2375121&ctx=topic

  Ce am înțeles eu de aici: tu ai în prezent un cont plătit, cel cu 20$ anual pentru 80 GB. Acest cont momentan îți rămâne activ, deși nu mai este valabil în oferta Google.

  Dacă nu îți ștergi contul, plătești în continuare cei 20$ la data scadentă și nu efectuezi nici un upgrade la un alt plan (prezent în oferta Google), atunci rămâi cu cei 80GB.

  În momentul în care alegi upgrade la unul din planurile din oferta curentă Google (a se vedea aici https://www.google.com/settings/storage/) atunci nu mai ai cale de întoarcere la vechiul tău plan și rămâi cu planul ales sau în viitor poți alege alte planuri ulterioare din oferta Google.

  Cum ți se pare?

 4. Am uitat un detaliu să-ți spun. Deci, dacă nu faci nicio schimbare de plan, tu ai acel spațiu de 80GB așa ca cum ai avut până acum.

  Din momentul în care alegi să faci upgrade la un plan nou (să zicem cel de 100 GB cu 4,99 $ / lună +100 GB pentru Drive și Picasa iar Gmail storage de 90 GB) atunci spațiul este comun pentru Drive și Picassa.

Scroll To Top