Fata acesta fusese mereu mediocra, iar acum avea ceas din aur, bijuterii cu diamante si conducea o masina scumpa. Imbracamintea ei emana prosperitate, iar noi, cei care luaseram premii in liceu o priveam uimiti. Era la 2 kilometri inaintea noastra, material vorbind, ceea ce demonstreaza ca mediocrii prospera. Din cate stiam noi nici la facultate nu s-a dus, dar nici somera nu este!!!
Cu ce se ocupa? Unde incepuse succesul ei? Erau activitati onorabile? Pot vreodata sa scap de somaj, fiindca sunt absolventa de facultate?

Intr-o zi si-a oprit masina de lux in dreptul meu si m-a invitata sa urc:
-Hai sa-ti fac cinste in oras ca imi dadeai sa copiez tema la mate!
Caietele mele circulau prin clasa, unii au uitat, altii mai opresc masinile sa ma culeaga de pe drum, dar ma gandesc cu bucurie ca atunci mi-am exersat eu cel mai bine talentul literar. Faceam pste 15 compuneri la romana care nu semanau intre ele, nici copiate nu erau, fiindca nu exista internet pe atunci.

-Nu ma intereseaza ce ma vorbeste lumea in oras, dar tie vreau sa-ti spun ca nu fac nimic pentru care ar trebui sa-mi fie rusine! Fac reclama la cosmetice pentru firme straine. Am facut cursuri de englishconnection.ro problema este ca nu vorbesc corect limba romana si mi se reproseaza asta mereu pe platourile de filmare. Stii, vreau sa ma inveti tu sa vorbesc corect romaneste, ca engleza o stapanesc la perfectie! Profesorii nativi de limba engleza m-au facut sa indragesc aceasta limba si sa o vorbesc ca si cum m-as fi nascut la Londra. Si tu poti sa castigi bani frumosi, daca stii engleza. Poti scrie articole publicitare in engleza pentru sampon, vopsea permanenta de par, gel de unghii si crema de fata.

Am vorbit mult si mi-am dat seama ca ii pusesem gresit eticheta de mediocra. Era o persoana corecta, bine orientata in viata, care nu-i uita pe cei care au ajutat-o sau au contribuit la formarea ei. Ne-am grabit sa o consideram aroganta fiindca ni se parea ca ne priveste de sus, din turnul ei de fildes al bunastarii. Intalnirea cu ea a fost providentiala. Am devenit asistenta ei, dar mi-a platit cursurile de limba engleza acolo unde le facuse ea, sa stiu la fel de bine. Dupa aceea m-a prezentat firmelor pentru care filma si am fost solicitata sa scriu articole publicitare de proba.

-Fii atenta, prima proba si cea mai serioasa este cea antiplagiat, mi-a spus razand, desi stia ca mai bine mi-as fi taiat o mana decat sa plagiez!
Astazi am si eu masina, haine elegante si scumpe si bani in cont. O duc bine finaciar si apreciez lectia de viata oferita de fata pe care m-am grabit sa o consider “mediocra”.
Mediocru este omul care se complace intr-o situatie precara, refuzand cu ostentatie sa se reorinteze. Cine iti cere diploma de licenta sau pune pret pe ea, cand tu nu gasesti un post si primesti ajutor de somaj? Publicitatea mi-a adus satisfactii materiale, pe cele spirituale le obtine paralel si “clandestin”…

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here