Se apropie Ziua Indragostitilor – un prilej bun sa ne amintim de cei dragi si, totodata, sa le reamintim de noi. Cum? Facandu-le cadouri, bineinteles! Pentru cei care sunt „in pana” de idei, iata aici o sugestie: ceasuri de mana . Mda, sunt destui cei care isi inchipuie ca sunt desuete si de moda veche, ca vremea ceasurilor de mana a trecut demult (pentru ca telefoanele mobile au si functia asta)… dar nu conteaza! Ceasurile au un farmec al lor aparte, fie ca sunt ceasuri barbatesti (stiati ca inca mai sunt oameni care considera ca e cool sa poarte ceasuri de buzunar?), fie ca sunt ceasuri de dama . Ceasurile ne amintec ca oamenii au fost dintotdeauna fascinati de trecerea timpului, pe care au incercat s-o masoare, desi ridicasera timplul la rangul de divinitate – a se vedea Chronos din mitologia greaca…

Citeste si:   Samsung va lansa o tableta cu procesor dual-core de 2 Ghz: Galaxy Tab HD?

Dupa ce si-au dat seama ca umbrele obeliscurile inaltate in onoarea zeilor si faraonilor se misca odata cu discul luminos al Soarelui, vechii egipteni au inventat ceasurile solare. Numai ca, acestea nefind bune de nimic noaptea, un anume Amenemhet a inventat, cu mai bine de trei milenii in urma, ceasurile cu apa. Acestea au fost perfectionate apoi de vechii greci, care inventasera chiar si un soi de desteptatoare cu apa. Si nici chinezii nu au ramas mai prejos in acest domeniu! Numai ca toate aceste orologii erau foarte mari si, pe deasupra, statice. Orientalii au incercat sa rezolve problema cu ajutorul lumanarilor sau al betisoarelor de lemn parfumat sau facute din tamaie, a caror durata de ardere era precis determinata: o ora, maxim doua. In zona mediteraneeana si in Europa se foloseau  clepsidrele cu nisip, care si ele trebuiau intoarse in fiecare ora. Apoi, in Europa secolului al XIV-lea, au aparut primele ceasuri mecanice, cu roti dintate, care insa erau actionate de greutati. In secolul al XVI-lea, locul greutatilor a fost luat de arcuri, iar ceasurile au inceput sa se miniaturizeze, ajungandu-se la ceasuri de buzunar si, in cele din urma, la ceasurile de mana.

Citeste si:   SPAM baze de date emailuri

Hai sa ne amuzam un pic si sa ni-l inchipuim pe zeul Cronos cautand pe internet ceasuri de mana si gasind, pe site-ul Jomapel.ro, ceasuri Fossil . Poate ca ar fi tentat sa-i cumpere Rheei unul, de Valentine’s Day!

 

 

 

Spune si tu parerea...