Respectul fata de morti si decenta apartinatorilor au crescut in ultima vreme, aceste aspect demonstrand cresterea nivelului de civilizatie. Legate de aducerea mortilor acasa si ducerea lor la cimitir sunt multe lucruri pe care vreau sa le uit, dar care merita evocate ca oamenii sa aprecieze la adevarata lor valoare serviciile de transport funerar.
De multe ori imaginea unei masini particulare cu farurile aprinse, cu sicriul legat cu sfori pe portbagajul de sus mi s-a intiparit in minte. Am simtit o mila sfasietoare fata de apartinator. Cum sa ai puterea sa mai conduci corect, cand stii ca deasupra ta duci trupul neinsufletit al mamei, tatalui, sotului sau fratelui?
Mi s-a parut apoi ca este inuman ca decedatul sa fie dus la cimitir cu caruta trasa de boi sau de cai, oamenii care il insotesc pe ultimul drum sa mearga pe jos kilometri (unii erau foarte batrani si bolnavi) si sa ocoleasca adesea dejectiile animalelor.
Am vazut multi morti lipsiti de sansa, dusi pe ultimul drum de soferi nervosi care mergeau cu 500 de metri inaintea convoiului sau masini gazandu-i efectiv pe cei care insoteau mortul la groapa fiindca scoteau coloane de fum.


Acum, firmele de profil se ocupa de tot ceea ce implica pregatirea decedatului pentru ceremonia finala, de transport funerar si de organizarea la superlativ a inmormantarii. Nu mai este nevoie ca persoanele indurerate sa se duca la cumparaturi, sa caute masina potrivita pentru aducerea mortului acasa, sa aranjeze masina in care va fi pus cosciugul. De multe ori, cand acesta era dus cu o camioneta care avea caroseria murdara, familia trebuia sa puna un covor sa mascheze aspectul urat.
Masinile funerare de astazi sunt in cea ma buna stare tehnica, dotate cu tot ceea ce este necesar, perfect curate, conduse de soferi cu experienta care stiu cum sa se poarte si sa sofeze in astfel de imprejurari.
Un contract cu cea mai buna firma ce ofera servicii funerare scuteste familia de multe activitati neplacute, cum ar fi:
-cumparaturile. Oamenii care nu au experienta inmormantarilor nu stiu tot ceea ce este necesar pentru a-si indeplini indatorirea fata de cel drag trecut in nefiinta. Funerare Nicolas are totul in stoc.
-documentatia de repatriere necesita mult timp, interactiunea cu reprezentantii statului respectiv, cunoasterea legislatiei. In mod normal persoana neinitiata ar pierde mult timp si nu ar sti concret ce are de facut.
-pregatirea decedatului pentru transport: spalarea, imbalsamarea, toaletarea, aranjarea facila, imbracarea si asezarea in sicriu.
-transportul. Gasirea unei masini potrivite si a unui sofer cu experienta pentru astfel de evenimente reprezinta cele mai grele probleme pe care familia indurerata le poate pasa acum firmei. In plus transportul funerar oficial (asigurat de firme) este singurul decent atat din punct de vedere igienic, cat si estetic.
Vremea organizarii pe improvizatie a inmormantarilor a trecut, iar respectul fata de mort a crescut in ultimul timp, iar aceasta observatie ne bucura fiindca este fara doar si poate etalonul gradului de civilizatie al unui popor.
Ar mai fi foarte putin de lucrat la aspect minore, ca: bocetele zgomotoase, claxoanele stridente cand mortul pleaca de acasa sau este adus acasa, ramanerea familiei la cimitir in momentul in care peste cel drag cad bolovani de pamant.
In orice caz suntem pe drumul cel bun la capitolul transport funerar.

Spune si tu parerea...