Intemeierea unei familii depinde, din punct de vedere social, de legile scrise sau nescrise ale colectivitatii, unde traiesc indivizii ce urmeaza sa faca acest pas, iar intre membrii familiei va exista o stansa legatura, intemeiata pe relatii interne afective foarte intense. Pentru mine, familia constituie un factor de adaptare si un instrument de reglare si echilibrare a relatiilor cu universul uman organizat. Acestea sunt doar unele dintre asteptarile cu care de obicei se vine intr-o relatie de cuplu. De fapt, relatia de cuplu, tine de dragostea dintre parteneri.

Ei raman uniti numai atata vreme cat au un scop comun. Nu poti pastra relatia de cuplu, daca unul dintre parteneri triseaza, este infidel, nu comunica, daca cei doi au conflicte regulate, dorinta este redusa, etc. Si eu am trecut prin momente dificile in viata de cuplu. Asa am hotarat, impreuna cu sotul meu, ca acum ar fi momentul sa incepem terapia la un specialist. Prin niste cunostinte, am ajuns la Cabinetul doamnei Psiholog Florentina Matreata, care ne-a explicat in ce consta aceasta terapie. Mai multe informatii puteti gasi la https://www.psihocab.ro/.

Va spun din propria experinta ca, daca unele cupluri ar astepta pana cand criza este bine instalata, nu vor mai putea gestiona nici micile dezacorduri din viata de zi cu zi. La inceputul sedintelor de terapie, terapeutul se va interesata de legatura care uneste cele doua persoane, indiferent de cat de lunga este relatia, daca, cele doua persoane nu se mai suporta si nu mai comunica deloc sau cu dificultate, etc.  Pe masura ce trece timpul, printr-un dialog si ascultare mai buna va ajuta cuplul sa isi exteriorizeze mai bine nevoile si cei doi sa fie mai atenti la ateptarile intime ale fiecaruia. 

Citeste si:   Pentru repatrierea celor decedați în Italia, folosiți serviciile firmei Transport Decedați Funeral Express!

La Cabinetul Individual de Psihologie al doamnei psiholog Florentina Matreata am gasit raspunsuri pentru toate intrebarile, ceea ce m-a ajutat in restabilirea normalitati. Am discutat cu doamna psiholog si despre terapia individuala. Aceasta este necesara pentru relatia de cuplu atunci  cand ea sau el se simte rau, si incepe sa sufere. Cu cat mai repede, cu atat mai bine! Consultarea unui psiholog este intodeauna benefica pentru un cuplu, chiar daca nu exista un dezacord.

Este foarte sanatos sa invatam sa comunicam bine. Dupa discutiile cu psiholog Florentina Matreata, am gasit si alte motive pentru care sa vin la consultatie sau pentru care oricine ar alege o astfel de terapie. Acestea sunt foarte diverse: dezacordurile legate de copii, conflictele constante, dificultatile de comunicare, problemele din patul conjugal, etc. Indiferent care sunt motivele insa, acestea trebuie sa aiba o abordare speciala.

Citeste si:   Imagini de colorat: Totally Spies

Revenind la terapia de cuplu, aceasta incepe cu o sesiune generala, in care terapeutul incearca sa adune informatii cu privire la istoricul relatiei, durata acesteia, profesiile partenerilor, trasaturile de caracter ale fiecaruia, etc. Rolul psihologului consta in a analiza cauzele problemelor care afecteaza relatia, cu scopul de a restabili armonia.

In terapia de cuplu, psihologul Florentina Matreata lucreaza alaturi de cei doi parteneri pentru a descoperi modurile si explicatiile din spatele comportamentului fiecaruia, de a construi si reconstitui caile eficiente de comunicare, cauzele reale ale dificultatilor prin care acestia trec si ce s-a putut ascunde in spatele unor detalii neasteptate. In cazul nostru, ca si in alte cazuri, un lucru important a fost ca noi doi sa intelegem faptul ca terapia de cuplu implica un efort comun si sa stim ce ne dorim.

Obiectivul terapeutului este de a-i determina pe soti sa vorbeasca, sa scoata in evidenta partile bune dintr-o relatie si sa dispara resentimentele. Acest lucru ne-a permis sa discutam subiecte pe care nu am fi indraznit sa le abordam acasa, zilnic, fata in fata, ca de exemplu lipsa dorintei sexuale. Ori, psihologul Florentina Matreata  a daramat niste bariei, a abordat niste subiecte, care sunt fundamentale in relatia stabilitatii cuplului. Sedintele de terapie au fost intodeauna foarte interactive. Da, terapia permite cuplului sa actualizeze contractul de viata in doi, si psihologul trebuie sa foloseasca toate mijloacele. Important este sa intelegem ce este in joc si mai ales care sunt responsabilitatile fiecaruia. Decizia trebuie luata de amble parti. 

Citeste si:   Prima agentie de videochat din Romania sau ce inseamna sa fii fericit!

De asemenea, intr-un cuplu empatia si compasiunea sunt esentiale. Nu trebuie sa asteptam ca lucrurile sa mearga foarte prost si sa ajungem prea tarziu, dupa ce relatia s-a deteriorat . Terapia este adesea vazuta ca ultima sansa pentru cuplul care poate a agravat problemele in timp. Fiti atenti sa nu mintiti sau sa incercati sa ascundeti lucrurile. Infidelitatea este o alta problema. Casnicia sau relatia va functiona doar daca ambele parti joaca cartea sinceritatii. A repara cuplul inseamna a deveni autentic din nou in interactiunile cu cealalalt, inseamna sa apreciati diferentele dintre voi fara teama de conflict si sa va amintiti ca un cuplu se bazeaza pe interesul schimburilor pozitive. Pentru a-si salva cuplul si a scrie o noua pagina in istoria lor, partenerii trebuie sa faca totul de bunavoie.
Deci, daca aveti nevoie de un specialist pentru a va salva relatia, atunci apelati la psiholog Florentina Matreata.

Spune si tu parerea...