Cu totii visam la acel loc primitor numit “acasa”. Acasa este locul unde ne simtim in siguranta, unde ne creste tonusul dupa o zi agitata sau epuizanta de lucru si locul unde ne regasim de fiecare data cu toti cei dragi sufletului nostru. Acasa este locul unde noi impunem propriile limite si reguli, unde ne putem desfasura orice activitate in voie, dupa bunul plac, fara sa ne fie atrasa atentia in vreun fel sau altul.

Dar ce face o locuinta sa fie numita “acasa” este confortul, pe care il cladim cu pasi marunti, fiecare dupa posibilitatile proprii.

Pentru a ne bucura de confortul caminului propriu si pentru a aduce mai multa bucurie pe buzele noastre atunci cand ne gandim la acest loc miunat este nevoie de timp si de investitii, materiale si financiare. Dar nu este imposibil odata ce ti-ai pus in plan un astfel de vis, sa-l vezi realizabil. Doriinta si perseverenta sunt atributele cheie in indeplinirea acestui vis. Nu e nevoie de o casa mare cu sapte etaje sau de o casa in cele mai populare zone ale globului. E nevoie sa fie locul in care te simti bine sa te regasesti cu cei dragi, locul in care te inconjoara armonia, zona agitata in care simti pulsul orasului sau cartierul acela linistit in care auzi doar ciripitul unor pasarele. Astfel, totul se rasfrange la confort si la modul in care ne dotam si ne accesorizam locuinta, pentru a obtine rezultatul mult visat.

Cum sa-ti transformi locuinta intr-o oaza de confort

Daca lucrurile mentionate anterior iti sunt straine, inseamna ca locuintei tale ii lipseste acel ceva care o transforma intr-o casa speciala. Ce-ai spune de niste renovari, noi adaptari, care sa-ti ridice tonusul si moralul?

Exista suficient timp in care sa le poti pune pe toate la punct si sa te bucuri de avantajele pe care ti le ofera reimprospatarea casei.

Un prim pas pe care-l poti face e saa-ti retehnologizezi locuinta, la nivel complet sau poate doar intr-una sau mai multe incaperi de suflet. Poti incepe prin achizitia de mobila noua, de electronice si electrocasnice care sa le inlocuiasca pe cele vechi, mai putin functionale sau care au un aspect inestetic. Din seria echipamentelor moderne pe care le poti introduce in locuinta fac parte si aceste aparate de aer conditionat multisplit. Exista in prezent o gama destul de variata de astfel de aparate, adresate atat utilizatorilor individuali, incaperilor sau locuintelor de dimensiuni mici, cat si aparate de aer conditionat pentru societati sau locuinte si incaperi mari.

Daca achizitia unor noi electronice si electrocasnice ti se pare mult prea “dramatic”, poate din privinta costurilor, acolo unde este cazul, poti incerca sa le repari sau sa le aduci cateva artificii care sa le improspateze aspectul si sa le ofere aspectul unor lucruri noi, inedite. Poti in acelasi timp sa te orientezi si catre practici mai putin costisitoare, precum varuirea si improspatarea peretilor, catre crearea unor ornamente inedite din hartie, lemn sticla etc. sau catre realizarea unor tablouri, crearea unor articole pentru casa etc.

Cei care au venituri ceva mai mari sau bugete alocate special pentru amenajarea casei, pot investi in transformarea totala a locuintei lor. Spre exemplu, poti transforma un camin obisnuit intr-o casa activa. Ce impune casa activa?

Casa activa este un concept modern care de regula se face inca din temelii, de la pun inceput, inca de la plan si pana la punerea acestuia in aplicare. In realizarea casei active se folosesc materiale ecologice care nu polueaza mediul sau care au o influenta negativa foarte redusa asupra acestuia. La interior, constructia poate lua de asemenea o forma prietenoasa, oferind un consum energetic redus, pierderi zero si maxim de confort.

Daca casa activa nu este intocmai un plan de actualitate in ideile tale, poti opta pentru o casa inteligenta. Casa inteligenta este acea casa in care predomina tehnologia de ultima generatie la tot pasul. Pentru amenajarea unei astfel de case costurile pot varia de la cativa zeci de lei, pana la cateva zeci de mii, in functie de amploarea modificarilor si a tehnologizarii. Exista zeci de accesorii, electronice si electrocasnice care au un pret modest, astfel incat iti poti transforma casa treptat intr-o locuinta inteligenta. Casa inteligenta poate atinge un grad maxim de confort, pentru ca intreg sistemul si accesoriile aferente comunica unele cu celelalte prin intermediul tehnologiei de ultima generatie. Exista prizele cu sistem wiriless, multe sisteme de iluminare de acest tip, sisteme audio-video etc. Cu ajutorul lor poti lansa o comanda vocala sau prin intermediul propriului telefon mobil (smartphone; de ultima generatie), urmand sa ai control deplin asupra casei tale, chiar si atunci cand nu esti la domiciliu.

De pilda, poti opta sa porneasca sistemul de incalzire sau aerul conditionat cu scurt timp inainte de a ajunge acasa, astfel incat, la sosire, sa beneficiezi de tot confortul necesar. Poti fi in contat cu sistemul de supraveghere al casei, care iti va indica in timp real daca locuinta ta este tinta unor “musafiri” neinvitati. Totodata poti avea parte si de propriul asistent personal, prin intermediul dispozitivelor cu comanda vocala, care te ajuta sa-ti supraveghezi intreaga familie sau sa derulezi activitatile preferate (sa gatesti, sa citesti, sa fizionezi filmele preferate etc.), fara sa mai fii nevoit sa te deplasezi dupa telecomanda, la intrerupator etc.

In concluzie, ai zeci de motive pentru care sa-ti fructifici tot acest din liber din aceasta perioada si sa-I redai casei dispozitia mult visata.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here