Un obiect care dateaza din epoca romana, servetelul s-a schimbat mult in timp. Va invitam sa aflati evolutia servetelelor, de la bucatile lungi de panza din Evul Mediu la prosoape pliate de hartie.

Utilizarea servetelului dateaza din Antichitate. Romanii foloseau prosoape cunoscute sub numele de “mapa” in latina. Fiecare oaspete isi aducea propriul prosop. Era o tesatura alba, uneori brodata cu fire de aur, care era folosita pentru stergerea fetei.

Daca servetelele s-au schimbat mult de atunci, functia lor a ramas intotdeauna aceeasi: sa asigure curatenia si un serviciu bun pentru masa pentru oaspeti.

In Evul Mediu, servetelul individual nu mai era folosit. Fetele de masa, pe de alta parte, erau alcatuite din bucati imense de panza, unele dintre ele fiind folosite pentru stergerea degetelor si a gurii. In acea perioada, panza pentru masa era asezata pe o scandura si se acoperea cu o bucata de tesatura impaturita pe jumatate. Cu aceasta bucata de tesatura numita “dublier”, oaspetii isi stergeau mainile si gura. Acest “doublier” a fost apoi inlocuit cu o bucata lunga de panza asezata pe marginea mesei numit “longuiere”.

Citeste si:   4 situatii in care consumabilele de unica folosinta sunt indispensabile

In jurul secolului al XIII-lea a aparut stramosul medieval al servetelului: “touaille”. Aceasta panza lunga de 4 metri era impaturita pe jumatate pe un bat si atarnata pe perete ca prosop in timpul meselor. Aceasta forma de prosop a fost cu atat mai utila, deoarece oaspetii nu foloseau furculita, ci luau mancarea cu degetele.

Servetelul asa cum il stim astazi a aparut in secolul al XVI-lea. Patrat sau dreptunghiular, prosopul era destul de mare (pana la un metru latime). Pe masura ce tacamurile si furculitele apar, utilizarea servetelului de damasc castiga rapid teren. Bunele maniere implica stergerea gurii si a degetelor inainte de a bea. Renasterea a cunoscut si dezvoltarea modei pentru servetelele pliate sub forma de pasari, animale sau fructe. Abia in 1639 a fost publicat primul tratat dedicat artei plierii.

Citeste si:   Tratamentul ce iti poate salva viata la nevoie

In secolul al XVIII-lea, servetelele au ocupat un loc special. Adesea aveau dimensiuni si un lux impresionant (lenjerie brodata, cu monograme sau din damasc). Faldurile concureaza apoi in inventivitate si ofera servetelului cele mai extravagante forme.

In secolul XIX, prosoapele au devenit mai mici si a aparut inelul de servetel. La inceputul secolului XX, fetele tinere isi brodau trusoul de nunta. Fetele de masa si servetelele, adesea mari, erau decorate cu monograme sau modele brodate manual. Bogatia unei case era evaluata apoi prin numarul de fete de masa si servetele pe care fata le avea ca zestre.

Astazi, servetele contribuie la decorul mesei cu culori si modele diverse. Din ce in ce mai mici, acum au devenit chiar de unica folosinta! Astfel au aparut consumabile hartie. In acelasi timp, aceste produse hartie precum servetelele de hartie au dat nastere unui hobby creativ pentru decorarea obiectelor.

Citeste si:   Comparatie marimi: Samsung Trender, Samsung Seek, LG Rumor Tuouch, Microsoft Kin Two

Prosoapele de hartie nu sunt folosite numai pentru decorarea meselor, ci si in alte scopuri. Exista prosoape de hartie folosite in industrie, in sectorul sanitar, in saloanele de cosmetica si asa mai departe. Astfel de produse sunt disponibile la magazine precum sanito.ro. Exista produse din hartie pentru orice domeniu, dar si pentru utilizarea zilnica din casele noastre. Asadar, prosoapele si servetelele au o istorie lunga si sunt obiecte ce nu trebuie sa ne lipseasca.

Spune si tu parerea...