Te-ai intrebat vreodata de ce este important sa existe o varietate atat de mare de personalitati diferite? E drept, tot auzim mereu in stanga si in dreapta, mustrari de constiinta, injurii, unii care se vad mai presus decat ceilalti, insa niciunul nu vine cu o explicatie pur plauzibila de ce si daca au dreptate. De la vorba la fapta deseori mai e numai un singur pas, asa ca deseori am fost de parere ca nu trebuie sa stai pe langa astfel de persoane si cu atat mai putin sa le sustii opiniile si credintele personale.

Dincolo de acest aspect, faptul ca suntem unici ne dezvolta ca si popor. Cum ar fi foat oare sa avem toti aceleasi credinte si aceleasi aspiratii, aceleasi puteri si aceleasi convingeri? Cum am fi reusit cu totii sa supravietuim intr-o lume atat de diversa. Cu alte cuvinte, pe lumea asa nu e nevoie doar de medici si avocati. Ferm necesari sunt si cei care activeaza in constructii, oamenii de stiinta, filozofii, matematicienii, etc. Fiecare om isi are propriul destin si propriul scop. Asa cum marii filozofi sunt de parere, in intreaga noastra existenta pana si mutarea unei pietre poate schimba radical viata si demersurile pe acest Pamant.

Citeste si:   Samsung va lansa o tableta cu procesor dual-core de 2 Ghz: Galaxy Tab HD?

Si iata ca in tineretile mele, pe cand alegeam sa urmez o facultate, nu stiam exact catre ce anume as putea sa ma reorientez. Imi placeau animalele foarte mult, insa parca nu ma simteam suficient de pregatita psihic sa dau la meicina. De cealalta parte, avand in jurul meu atatia bolnavi, parca mi-as fi dorit sa fi mers pe medicina, poate cardiologie sau ginecologie.

Insa in ansamblu parca as fi stiut ca medicina nu e pentru mine. Asa ca in cele din urma am mers pe continuitate si am optat pentru inginerie. Am intrat cu brio, adica fara probleme, la ingineria de mediu, program unde insa diversitatea de studiu e la mama ei acasa. Desi vorbim de mediu, la acest profil nu inveti cum se dau plantele in vant, cum sa “mangai” copacii si alte astfel de lucruri, ci inveti din orice domeniu diferite aspecte din punct de vedere tehnic: putina chimie, matematica, legislatie, etc.

Citeste si:   Ai nevoie de o promovare online bine facuta? Iata solutia!

Ingineria, indiferent de domeniul de baza este un ansamblu de discipline si informatii, asa ca este imperios necesar sa stii chiar si lucrurile care nu par a fi intocmai pe domeniu.

Dar uite ca desi am facut la randul meu si putina mecanica, rezistenta si electricitate, nu-I specialitatea mea sa le stiu pe toate la nivelul cel mai avansat si cu atat mai putin sa cunosc procesele de aceasta natura la maxima lor intensitate. Astfel, in cazul unei defectiuni de ordin tehnic la diferite masini/utilaje, inginerul mecanic e mai potrivit de ntura sa faca o analiza si sa vina cu sugestii de remediiere, asa cum eu ma ocup de siguranta de maine a mediului, si medicul de sanatatea mea de maine.

Si cred astazi si in continuitatea pe care orice utilaj/instalatie ar trebui s-o aiba de-a lungul timpului, nu doar acea functionare optima de-a lungul catorva zile, ci de-a lungul anilor si zecilor de ani in sir, evident, poate cu mici ajustari pe alocuri. Cu fiecare astfel de problema inginereasca, de ordin mult prea peste cunostintele mele de mecanica si electrica tehnica, am apelat laa specialistii care stiu a deslusi tainele unele instalatii buclucase.

Citeste si:   Lipsa rca genereaza complicatii

Treaba era ceva mai veche, iar instalatia nici nu se stia cand functiona cum trebuie, cand nu. Obisnuiam sa dam vina pe alti muncitori mai putin responsabili si/sau care sa stie cu ce se mananca, dar nu ne-am fi gandit nicio clipa la o defectiune care avea in timp sa se extinda si sa produca decesul unui utilaj. De fapt, noroc pe capul nostru ca de vina au fost doar cateva piese simplu de schimbat, bineinteles, sub coordonarea ferma a sefului inginer mecanic.

Asa ca am apelat fara nicio problema la fitting-uri aer comprimat si conector push-in drept care au rezolvat situatia cat ai zice peste. Cine ar fi crezut ca situatia era atat e simpla? Dar iata, repet, nu suntem facuti sa le stim pe toate si sa ne specializam in toate domeniile.

De aceea n-ar strica in timp sa fim mai intelegatori cu cei din jur si mai cumpatati cu vorbele noastre.

Spune si tu parerea...