Omul a fost creat sa nu ramana singur, de aceea se integreaza in grupuri sociale si isi face propria sa familie. De la o varsta cat mai frageda el experimenteaza socializarea, fiindca fiecare dintre noi invatam sa cooperam pentru supravietuire.

Altfel suntem atat de fragili, incat riscam sa ne imbolnavim in fiecare clipa. Asa a aparut notiunea de camin. Acasa inseamna si locuinta sub acoperisul careia te adapostesti, te hranesti, te odihnesti si ai grija de tine, dar si caminul in care te simti dorit, pretuit si stii ca te poti baza pe cei din jur. Totul este bine, pana la o varsta si pana la o anumita etapa a vietii. In familie apar si copiii si sotii se simt si mai legati unul de celalalt si impliniti.

Apoi in calitatea lor de parinti, ei invata sa isi sacrifice dorintele fericirii copilului lor. Parintii investesc tot ce au material si spiritual in fericirea copiilor lor.

In casa este multa fericire, cand copiii stau impreuna la masa si umplu incaperile de veselie. Apoi ei se fac mari si pleaca si parintii raman tristi. Cat sunt in putere si traiesc amandoi se consoleaza reciproc si asteapta sa vina copiii pe acasa. Cand vine batranetea si tovarasul de viata moare, caminul se transforma in iad.

Citeste si:   Aparate de aer conditionat ale viitorului

Nimic nu mai este cum a fost candva. Puterea scade, batranetea se apropie iute, organismul devine hipersensibil.

Atunci, cei care se afla in acesta situatie au nevoie de camine.

In camin esti tratat mereu cu caldura si nu te simti singur. Niciun om nu trebuie sa fie condamnat la singuratate, tocmai atunci cand este mai fragil!

Copiii sunt adesea judecati din cauza hotararilor pe care le iau in legatura cu parintii lor, dar trebuie sa se aiba in vedere aceste aspecte:

-batranii nu vor sa isi deranjeze copiii sau nepotii, de aceea este mult mai bine pentru ei sa fie dusi la caminele de batrani din Bucuresti, unde se simt ca in statiune, fiindca au la dispozitie: sali de sport spatioase si dotate cu aparatura moderna, piscine de dimensiuni olimpice, sali de socializare, fosisoare si gratare unde cei in putere isi pot prepara mancarurile dorite, gradini plini de flori si banci curate pe care sa se aseze toti bunicii care vor sa se bucure de peisajul frumos in zilele de vara si de primavara. La Senior-Center luxul este la el acasa si pacientii se simt ca si cum isi petrec concediile la un hotel de cinci stele.

Citeste si:   In cutiile cu capace din plastic nu cad gunoaie

-un batran nu poate fi lasat singur in casa lui nesupravegheat, fiindca i se pot intampla mult. Da dovada de mai multe nepasare fata de cel care i-a dat viata copilul caruia nu ii pasa ca tata sau mama sta singur/singura in casa, decat cel care programeaza un loc la un azil de lux  pentru batrani.

Un batran poate sa cada in curte in zapada, cand ninge bacovian si poate fi gasit fara suflare a doua zi. La azil exista camere de monitorizare a fiecarui spatiu si personalul supravegheaza atent fiecare batran in parte. Batranul si bolnavul singur si izolat nu mai poate sa dea un telefon si sa solicite ajutor medical, in timp ce la azil exista supraveghere medicala permanenta.

Poti sa lasi singur un bolnav de Alzheimer? Ar insemana sa il condamni la moarte prin nepasarea ta! Poti sa il aduci la apartamentul tau din Bucuresti si sa ii lasi casa pe mana, daca tu esti angajat cu norma intreaga si nu gasesti pe nimeni dispus sa aiba grija de el?

Citeste si:   Cum arata cosul cadou perfect pentru angajatii tai?

Cine te judeca nu a trecut printr-o astfel de situatie limita si nu a fost nevoit sa aleaga!

Viata la un camin de batrani de lux curge frumos si nu poate sa aduca insatisfactii, fiindca:

-batranii sunt ingrijiti cu mult drag. Personalul se afla in slujba lor, asa ca le asigura: curatenie in camera, hrana calda si sanatoasa, haine curate si calcate, supraveghere la administrarea medicamentelor in cazul in care acest lucru se impune, plimbare in caruciorul cu rotile, celor imobilizati. Cei care nu se pot spala si hrani singuri sunt ajutati cu rabdare.

-viata lor sociala continua. Aici batranii sunt stimulati sa interactioneze. Ei se intalnesc si stau de vorba in salile de sport si de socializare, la parc sau la piscina. Au fost cazuri in care bunicii si-au gasit si partenere de viata la camin, alaturi de care au trait fericiti pana in ultima clipa.

Indiferent de varsta, aici viata curge frumos si toata lumea este multumita.

-copiii au sufletele impacate stiind ca parintii sau bunicii lor sunt pe maini sigure si nimic rau nu li se poate intampla sau ca nu le este frica de nimic, avand alaturi personalul dedicat si oameni de aceeasi varsta.

In concluzie, nu iti lasa batranii singuri in case fiindca faci o mare greseala! Rezerva-le un loc la caminele de batrani si asa ii vei sti in siguranta!

Spune si tu parerea...