Eram copil cand oamenii discutau prin sat:„Am fost la X la pomana, iar sarmalele erau arse si cozonacul necrescut. Puteai sa spargi nuci cu el.”

Pe atunci nu intelegeam ca aceste discutii intinau memoria decedatului, chiar daca nu el se ocupase de mancarea de la parastas. Acum inteleg ca toate disfunctiile de la o inmormantare sunt puse si pe seama apartinatorilor, dar este lezata si memoria defunctului, fiindca oamenii incep relatarile lor in acest fel: „La inmormantarea lui Y pachetelele au fost asa de mici si saracacioase!”

Legea ospetiei spune sa daruim celor care ne calca pragul tot ce avem mai bun: mancare proaspata si buna in cantitati suficiente, un suc rece sau un pahar de apa, fructe, prajituri si o cafea.

Ne fac mare onoare cei care vin la priveghi, cand ne moare cineva drag sau isi fac programul in asa fel, incat sa ne fie alaturi si la cimitir, unde are loc inmormantarea.

Apartinatorii recunoscatori se pregatesc din timp sa aiba:

-sticle de suc acidulat si neacidulat, apa plata si minerala si pahare de unica folosinta. La capela sau la domiciliu acolo unde este depus defunctul, acestea sunt necesare.

-gustari dulci sau sarate: fursecuri, covrigei, eugenii, biscuiti. Cineva vine de la drum lung, ii scade glicemia, a venit repede la priveghi de la serviciu si trebuie sa guste ceva.

-cafea sau ceai, lapte la cafea si zahar. Uneori la priveghi se sta toata noaptea sau pana la ore foarte tarzii si oamenii au nevoie sa bea o cafea. Exista capele ale firmelor de pompe funebre prevazute cu locuri speciale de fumat, fiindca fumatorii nu pot renunta usor la viciul lor.

La cimitir, se impart pachetele cu mancare sau participantii sunt chemati la parastas la restaurant.

Pentru furnizarea mancarii este recomandat sa apelam la firma catering funerarii Craiova din urmatoarele motive:

  1. Firma respectiva are experienta si stie ce trebuie la priveghi si la parastas. Am fost recent la un mort care era depus la domiciliu si toata lumea era bulversata de nenorocirea ce s-a abatut asupra familiei. La priveghi venisera oameni de la sute si mii de kilometri, multi apartinatori lucrau in Spania si m-am gandit sa duc cafeaua. Am avut satisfactia lucrului bine facut, fiindca in tulburarea generala nimeni nu se gandise la cafea, dar toata lumea avea nevoie de o ceasca plina cu acest lichid care furnizeaza energie. O firma de catering funerar stie exact ce sa duca si mai ales unde sa duca.
  2. Firma este autorizata. Prezenta autorizatiei si a certificarilor Iso spune totul despre calitatea produselor pe care le livreaza si modul igienic in care le manipuleaza. Inca nu am iesit complet de sub amenintarea covidului si este bine ca produsele oferite la priveghi sa fie ambalate. O alta regula pe care firma Presidentcraiova.ro o respecta este cea a prezentei dezinfectantilor  si servetelelor langa mancare ca oamenii care aleg sa desfaca o banana sa isi poata curati mainile inainte.
  3. Furnizorii de alimente au parteneri de exceptie, prin urmare calitatea produselor nu poate fi pusa la indoiala sub nicio forma.
  4. Firma de catering funerar isi asuma responsabilitatea in fata consumatorilor ca produsele alimentare sunt in termen de garantie si au fost preparate in conditii de maxima igiena.

Iata de ce nu este recomandat sa te duci in supermarket cu lista dupa tine si sa cumperi pungi, apoi sa incerci sa faci tu pachetele ce vor fi impartite.

Restaurantul firmei de mai sus este situat intr-o zona linistita a orasului, atmosfera decenta de la masa fiind asigurata. La restaurant exista si o toaleta in care oamenii isi pot spala mainile si pe care o pot folosi de cate ori au nevoie.

Cele patru sali a cate 160 de locuri fiecare sunt suficiente pentru organizarea a doua-trei parastase diferite.

In privinta meniului, se dovedeste aceeasi maleabilitate care vine in sprijinul clientului ca in cazul pachetelor de servicii funerare puse la dispozitie. Apartinatorilor li se prezinta meniul restaurantului, dar si acestia pot veni cu diverse propuneri. Ca parastasul sa se incadreze in bugetul disponibil, se accepta aducerea prajiturilor, a bauturilor alcoolice si nealcoolice de acasa. De exemplu, sucul poate fi inlocuit cu o socata buna in perioada verii.

Cand familia doreste organizarea parastasului la domiciliul clientului, Presidentcraiova.ro furnizeaza intreaga logistica necesara, adica si mancarea preparata, dar si fete de mese, pahare, farfurii, tacamuri, servetele si personal care sa serveasca la mese.

Parastasul este foarte important atat pentru defunct, cat si pentru participantii la trista ceremonie. Aceasta este o ocazie de a cinsti memoria defunctului si de a evoca faptele sale bune si amintiri frumoase legate de prezenta lui pe acest pamant.

Niciodata la un parastas nu se merge pe improvizatie, fiindca este o ceremonie la fel de importanta ca o nunta sau ca un botez.

Ea marcheaza sfarsitul vietii si plecarea definitiva de pe acest pamant.

In trecut, nu existau aceste firme si apartinatorii sufereau mai mult, fiindca erau stresati de intreaga organizare care pica pe umerii lor.

Mancarea se facea la domiciliu si era adusa o femeie mai priceputa din sat sau tocmita o bucatareasa. Cu toate acestea, mai aveau loc si accidente, adica se ardeau sarmalele, nu crestea cozonacul sau mancarea era ori prea sarata ori nesarata.

Acum apartinatorii nu au altceva de facut decat sa aleaga firma de pompe funebre care se poate ocupa de toate aspectele inmormantarii si sa ii paseze intreaga raspundere.

Procurarea mancarii de la o sursa nesigura poate fi sinonima cu imbolnavirea participantilor la parastas si chiar cu spitalizarea lor, aspect ce intineaza memoria decedatului.

Presidentcraiova.ro organizeaza impecabil parastasele.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here