In industria metalurgica si cea de a prelucrare a lemnului, finisajul este, cu siguranta, un detaliu important, iar  finisarea lemnului in camp electrostatic este o investitite pe care multi antreprenori ar trebui sa o ia in considerare.

Vopsirea electrostatica este un proces de utilizare a unui camp magnetic pentru aplicarea vopselei pe metale si diferite tipuri de materiale plastice. Se bazeaza pe principiul ca „contrariile atrag”. Prin acordarea unei sarcini negative obiectului care urmeaza a fi vopsit si vopselei acordandu-i o sarcina pozitiva, se creeaza atractia si rezultatul este un finisaj durabil, neted, dur de vopsire.

Majoritatea oamenilor au experimentat electricitate statica in timp ce trec pe un covor si apoi ating metalul – socant! Socul se produce deoarece frictiunea de la pantofii lor de pe covor ajuta la formarea unei sarcini electrice in corp. Atunci cand este atins un obiect metalic impamantat, descarcarea electrica rezultata provoaca un soc electric. Un camp electrostatic este similar cu un camp magnetic tipic, deoarece atunci cand un obiect devine incarcat creeaza un camp electrostatic. Daca obiectul are un exces in numarul de electroni, se considera ca este incarcat negativ. Daca obiectul are mai putini electroni decat mediul sau, acesta este incarcat pozitiv. Doua obiecte electrostatice care au particule incarcate in mod opus vor fi apoi atrase una de cealalta. Acesta este conceptul din spatele picturii electrostatice.

In vopsirea electrostatica, elementul care urmeaza sa fie vopsit primeste o incarcare negativa de la un electrod incarcat negativ, care arata similar cu un cablu al bateriei. Vopseaua are o incarcare pozitiva si este pulverizata folosind o duza rotativa. Sarcinile pozitive si negative atrag vopseaua ca un magnet, pe suprafata metalica. Vopseaua cauta obiecte impamantate si „infasoara” in jurul obiectului pictat. Acest lucru se intampla deoarece atractia dintre sarcinile opuse este atat de puternica incat sarcina va atrage vopseaua in jurul obiectului, acoperind complet suprafata. Vopseaua este atrasa in mod static de metal din toate directiile, astfel incat sa nu existe vreo mizerie de la pulverizare excesiva. Imaginati-va cum ar putea functiona acest lucru cu pictarea unui gard de fier forjat, de exemplu. Vopseaua va fi pulverizata si se va infasura si va adera la partea din spate a fiecarei parti a gardului. Nu ar exista niciun fel de mizerie in zona inconjuratoare si ar fi foarte putina vopsea, iar daca ar exista, aceasta nu va ramane pierduta sau neutilizata, deoarece nu exista pulverizare excesiva.

Pictura electrostatica are multe avantaje. Finisajul este placat datorita campului electromagnetic. Ofera un finisaj neted si dur de smalt. Grosimea vopselei este usor de controlat. Este rentabil, deoarece economiseste atat vopsea, cat si timp. Este foarte curat, deoarece nu exista pulverizare excesiva sau stropire si aplicatia este uniforma. Suprafata obiectului vopsit este igienica, deoarece este neporoasa si este impermeabila la substantele chimice utilizate pentru curatare.

Vopsirea electrostatica este o metoda de vopsire foarte eficienta, rentabila si curata. Poate fi utilizat pe suprafete conductoare si ofera un finisaj neted. Produce o acoperire puternica si durabila, care va rezista in anii urmatori. Acest proces a fost folosit in fabrici de multi ani. Dar odata cu proiectarea si dezvoltarea unitatilor mobile de vopsire, acoperirile pot fi acum aplicate electrostatic in aproape orice locatie.  

Exista mai multe avantaje ale utilizarii acoperirilor electrostatice:

Realizeaza o legatura mai puternica pentru a acoperi un obiect mai uniform, chiar daca vehiculul are multe unghiuri.

Aceasta metoda economiseste vopseaua asigurand mai multe terenuri de vopsea pe vehiculul incarcat decat suprafetele din jurul vehiculului.

Creeaza un aspect mai bun, deoarece vopseaua este distribuita mai uniform.

Electrostatica.ro  ofera servicii de incredere in materie de finisarea lemnului in camp electrostatic la preturi excelente!

Acoperirea cu pulbere este ecologica si sigura din punct de vedere al sanatatii umane si este utilizata in special pe aparatele de uz casnic si in sectorul auto. Datorita acestor avantaje, studii recente au extins lucrarile privind aplicarea acoperirii cu pulbere pe suprafete neconductoare. In cadrul acestei cercetari, intarirea la temperatura scazuta 120 ° C pana la 130 ° C a fost aplicata pe panouri compozite pe baza de lemn din placi de fibra de densitate medie (MDF), placi aglomerate si placaje pentru a facilita conductivitatea. Tipuri de vopsea epoxidica, poliesterica si hibrida (epoxi-poliesterica) si vopsea lichida pe baza de apa (grup de control) au fost aplicate pe suprafata materialelor. Panourile acoperite cu pulbere au fost comparate cu panourile acoperite cu rasina acrilica solubila in apa. Probele preparate au fost analizate pentru proprietati de performanta. Cele mai bune rezultate pentru umflarea grosimii, absorbtia apei, rezistenta adezivului, la abraziune si rezistenta la zgarieturi s-au gasit pentru placajul acoperit cu vopsea lichida pe baza de apa, MDF acoperit cu vopsea sub forma de pulbere pe baza de poliester, placaj acoperit cu vopsea pulbere hibrida, placi aglomerate acoperite cu vopsea pulbere hibrida si, respectiv, placaj acoperit cu vopsea pulbere epoxidica.

In ultimii ani, sectorul international de vopsire cu pulbere / vopsea a accelerat cercetarea pentru dezvoltarea aplicatiilor de acoperire cu pulbere pe suprafete din materiale nemetalice, din plastic si din lemn. Cu toate acestea, exista unele dificultati in aplicarea acoperirii cu pulbere pe suprafetele din material plastic si lemn. Una dintre acestea este conductivitatea scazuta a acestor produse si, prin urmare, este dificil sa se aplice acoperiri electrostatice pe aceste produse, folosind tehnicile traditionale de aplicare a acoperirii cu pulbere. Cu toate acestea, odata cu modificarile recente in formularile de acoperire cu pulbere si unele modificari ale materialelor, s-a incercat sa se depaseasca aceste dificultati. In general, industria electrocasnicelor, automobilelor si metalelor continua in prezent activitatile lor intense de cercetare si dezvoltare privind aplicarea de vopsele electrostatice pe panouri pe baza de lemn.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here