Am iesit din izolare si am fost foarte fericiti, cand am putut sa facem primul drum mai lung fara declaratie pe proprieraspundere. Incet-incet ne reluam cursul vietii de acolo de unde s-a oprit in martie 2020.

Nu voi uita ca primul concediu dupa izolare l-am petrecut la Brasov si Sighisoara, dar intre orele 10-23 in centru, masca de protectie era obligatorie.

In ceea ce priveste socializarea, viitorul este incert. Nu stim cand oare vom putea sa dam mana cu alti oameni si sa na sarutam amicele pe obraz in public, cand ni se va vedea si noua rujul pe buze si cand nu vom mai merge cu dezinfectantul in poseta.

Pana mai ieri, alcoolul sanitar era o cenusareasa fara mare importanta. Obligatoriu in trusele sanitare, statea la loc sigur in casele noastre, de multe ori fiind uitat, mai ales cand nu se produceau accidente. Acum avem nevoie de multe sticle de spirt, fiindca nu se stie cum va evolua pandemia.

Din supermarket iti este rusine sa cumperi mai mult de doua sticle de alcool sanitar, dar de pe site-ul unui magazin online poti lua si zece sticle fara retinere.

In perioada izolarii ieseam des la supermarketul din oras si din cand in cand se anunta la megafon: „Stimati cumparatori, ne dam tot interesul ca acest supermarket sa fie perfect curat pentru dumneavoastra, dar va rugam sa respectati toate normele impuse de pandemie. Dezinfectati-va mainile la intrare si nu atingeti produsele pe care nu le cumparati! Dupa cum vedeti ne straduim sa gasiti la noi tot ceeea ce aveti nevoie, dar va rugam sa va ganditi si la oamenii care vin dupa dumneavoastra. Si ei au nevoie de alimente si de dezinfectanti.”

Citeste si:   Tratamentul ideal pentru par carunt

Anuntul suna frumos, era emotionant, insa cand ajungeam dupa ora 16 nu mai gaseam malai, orez si mai ales alcool sanitar. Ma invarteam in magazin, uitandu-ma dupa lichidul albastru care stiam ca ucide microbii, dar nu il gaseam niciunde.

Atunci am inteles exact apelul celor din supermarket. Daca vine cineva la casa de marcat cu 5 sticle de alcool sanitar, personalul nu ii poate opri sub nicio forma una sau doua din ele, fiindca va spune ca ii sunt ingradite drepturile.

De aici provine jena mea de a cumpara produsele de care am nevoie in cantitati mai mari.

Un lucru este cert: alcoolul sanitar nu se strica, prin urmare iti poti face provizii pe care le pui intr-un loc sigur, intr-o debara si le folosesti la nevoie.

Multi detesta ideea de provizii, dar nu este deloc rea. Am in familie pe cineva cardiac, dependent de medicamente. Inainte de izolare m-am dus la farmacie si am cumparat tratament pentru 4-5 luni, fiindca se vorbea despre penuria de medicamente.

Citeste si:   Samsung si-a pantentat o noua modalitate de autentificare pentru Gear VR

Ideea este ca atunci stateam foarte bine cu banii si acum ne descurcam, dar nu ca atunci. Medicamentele cumparate in cantitati mari in perioada aceea prin bine acum, cand veniturile s-au diminuat.

La fel am procedat si cu facturile, in cazul furnizorilor seriosi care reporteaza suma. Intotdeauna am virat mai mult pe facturi si luna viitoare am avut de platit mult mai putin sau deloc.

Nevoia de spirt intr-o casa este destul de mare, fiindca:

-in momentul in care atingem diferite suprafete de care ne temem, gandindu-ne ca sunt pline de microbi, simtim nevoia sa ne stergem mainile cu spirt

-in cazul unui accident in casa: s-a taiat cineva cu un cutit, s-a intepat cu un cui ruginit, curatam locul respectiv cu apa oxigenata sau cu spirt si dupa aceea bandajam.

-simtim nevoia sa stergem anumite obiecte care au fost atinse de persoane al caror istori medical nu il cunoastem sau de animale bolnave.

Exemplele  pot continua, dar sper ca ai inteles ca pe lista produselor de care avem nevoie in pandemie spirtul si dezinfectantele trebuie sa fie scrise primele in lista de cumparaturi.

Hai, nu mai sta pe ganduri, cumpara 4-5 sticle de alcool sanitar si dezinfectanti pentru maini si pentru diferite suprafete si in felul acesta igiena si sanatatea ta vor fi asigurate! Investeste in sanatatea ta si a celor dragi, fiindca nu va veni nimeni din afara familiei sa te oblige sa faci ceea ce trebuie!

Citeste si:   Skype 8.0 este disponibil in Google Play

Fii responsabil, indiferent de rolul pe care il ai. Esti adolescent? Din economiile tale poti pune la dispozitia familiei aceste produse pana se formeaza obisnuinta de a le folosi. Esti parinte? Creste-ti copiii in spiritul mainilor curate si al prevederii, fiindca virusul acesta va trece, dar vor veni alte boli, generate de alti agenti!

Esti adult si in familia ta se pastreaza regulile? Te felicit pentru aceasta mareata realizare, dar este timpul sa ai grija de parintii batrani si de bunici si sa ii aprovizionezi si pe ei cu aceste produse din timp!

Sa adoptam fiecare dintre noi un Toma Necredinciosul, adica o persoana care reneaga pandemia si existenta virusului. Sa ii spunem ca daca nu crede, de dragul vietii, al sanatatii si din indatorire fata de semeni trebuie sa pastreze regulile, fiindca altfel ii va imbolnavi pe cei dragi.

O sticla de alcool sanitar costa aproape 8 lei, iar 10 sticle 80 de lei.

Ce ar fi sa impartim dezinfectanti pentru maini si diverse suprafete si alcool sanitar celor care nu au posibilitatea sa isi cumpere?

Ce gest de mare omenie ar savarsi cel care ar da si oamenilor strazii masti de protectie, manusi de unica folosinta si dezinfectanti.

Am gasit magazinul aprovizionat cu de toate in urma recomandarilor unor prieteni si m-am gandit ca trebuie sa il prezint tuturor celor care sunt prevazatori si investesc enorm in sanatate si in viata.

Spune si tu parerea...