Locuiesc intr-o zona moarta: fara industrie, fara centre comerciale, fara agricultura performanta. Multi consateni lucreaza cu ziua de primavara, din martie, pana toamna tarziu la oamenii mai bogati din sat. Iarna, cand raman fara bani de paine, vin tot la cei la care au muncit sa ceara imprumut sau sa solicite de lucru: sa faca partie, sa dea zapada jos de pe acoperisuri si sa raneasca la animale.

Astazi, la bufetul comunal ne-am adunat sa discutam politica. Sa va spun drept, mi-e frica sa privesc in fata ziua de maine! Din salariul meu de bugetar, familia se tine greu, iar datoriile se platesc si mai greu.
Ne aducem aminte de Vasile care a disparut fara urme, om voinic si puternic ca o pereche de boi.
-Mai, ce ar fi mai baut el cu noi acum si ca ar fi mai injurat! Mi-amintesc cum venea el la lucru si la baut: cu o foaie de ceapa rosie (geaca fosrte subtire din fas, care era la moda acum 30 de ani) pe care o storceai cand ploua sau ningea, cu o bereche de bocanci rupti prin care intra apa, blugii rupti si murdari, ca se stergea pe ei si de prune si de unsoare…

Si barbatii barfesc cateodata ca le dau lectii sotiile lor acasa, de! Iarna s-a instalat distins, atmosfera sarbatorilor domneste. Copiii fac repetitii sa se duca la colindat, se simte miros de sarmale, de cozonaci si de carnati, cand o masina straina opreste in dreptul bufetului prapadit, iar din ea coboara un domn imbracat ca din reviste, cu diplomat.
-Ambasador unde si-a intarcat dracul copiii, ma, anunta cineva pus pe glume!
Vasile intra impozant acolo unde anul trecut intra ud, murdar si rupturos, ne saluta si comanda un rand pentru toata lumea.

-Ma, tu ai gasit vreo comoara sau ai spart vreo banca, il intreaba cu o urma de invidie un barbat?
-N-ati auzit de locuri de munca Germania? Muncesc, dar am de toate: cazare asigurata, o masa calda pe zi, salariu de 3 000 de euro, plata orelor suplimentare si concediu platit. Acum am 3 saptamani de concediu si am venit sa petrec ca tot omul romaneste, cu familia!
Intr-un colt, intrigantul satului are un plan. Sa-l provoace pe Vasile sa-l faca sa-i dea vreo doua palme sau un pumn si sa traiasca toata iarna din despagubiri sau din suma convenita sa nu se mai judece.
-Mai, Vasile, erai cel mai sarac om din sat, mai! Nu aveai dupa ce bea apa.
-Eram si nu-mi este rusine sa recunosc, dar platforma Vijobs.ro m-a schimbat. Mi-am dat seama ca un post in Germania ma va disciplina si imbogati si asa a fost.

-Vasile, te jignesc in fata, ma, si te faci ca nu intelegi! Erai ultimul om.
Vasile se uita cu mila la betivul care spune vrute si nevrute, cum facea el in trecut. Scoate 50 de euro si ii pune pe masa in dreptul lui:
-Nu mai sunt barbatul violent si necalculat pe care il stiti voi! Am o alta viata cu care ma mandresc, desi nu-mi neg trecutul!
Experienta sa de viata m-a motivat. Anul acesta ma intorc si eu din Germania cu o masina scumpa si plina de cadouri pentru cei dragi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here