Viata la casa aduce multe surprize si comoditati, insa exista si investitii care trebuie facute si nu pot fi inlocuite cu improvizatii de minut.

Cosul de fum, de exemplu, este o investitie importanta, deoarece poate afecta bunastarea locuintei, dar si calitatea vietii a celor care locuiesc in casa respectiva.

Un cos de fum de calitate va ramane curat chiar si dupa o perioada lunga de utilizare nu se va deforma si va proteja interiroul casei din caramida.

Gama de cosuri Maxstil este conceputa sa reziste si sa ofere rezultate pe termen lung celor care aleg din gama de cosuri inox sau zincate de pe site-ul furnizorului.

Cosul de fum este disponibil in doua stiluri principale:

Construite fie din caramida, fie din piatra, cosurile de fum traditionale din zidarie includ un camin de foc (unde arde lemnul) in plus fata de un canal de fum, care este arborele de aer ce trece prin interiorul cosului de fum, de la caminul de foc prin acoperis. In partea de sus, un cos de fum de acest tip are o coroana pentru a descuraja intrarea animalelor si pasarilor si a preveni infiltrarea apei.

Cosurile de fum prefabricate au camin de foc si capac, dar se pot evacua printr-o teava simpla (nu printr-un canal de evacuare a fumului in interiorul unui cos de fum). Comparativ cu o instalatie traditionala, cosurile prefabricate sunt mai accesibile, dar mai putin durabile. In plus, repararea acestora poate fi complicata odata ce partile componente nu mai sunt disponibile.

Desi in trecut, cosurile fabricate din caramizi erau mult mai comune in ziua de astazi cele prefabricate sunt preferate, deoarece sunt mai rezistente, iar in cazul in care sunt defecte se pot inlocui foarte usor!

Indiferent daca sunt traditionale sau prefabricate, toate cosurile de fum sunt prevazute cu un amortizor – adica o placa metalica mobila. Cand este deschis, clapeta permite fumului din semineu (impreuna cu caldura si gazele nocive, cum ar fi monoxidul de carbon) sa iasa din casa. In timpul verii sau in noptile reci de iarna cand nu folositi semineul, clapeta se inchide pentru a ajuta la mentinerea unei temperaturi interioare confortabile.

Un amortizor standard pentru gat se instaleaza deasupra focarului si este actionat de un maner, in timp ce un amortizor cu etansare superioara se monteaza in partea superioara a canalului de fum. Acesta din urma se deschide si se inchide prin intermediul unui lant din otel inoxidabil, care se extinde pe cosul de fum. Cand este inchis, clapeta de etansare superioara are o functie dubla, nu numai pastrarea in aer incalzit, ci si pastrarea animalelor, resturi libere (de exemplu, frunze) si precipitatii.

Cresterea caldurii creeaza un curent de aer care transporta caldura, fum si gaze toxice cu ea de-a lungul unei traiectorii ascendente. Cunoscut ca proiectare, acest principiu fundamental al convectiei impiedica umplerea casei cu fum si evacuare periculoasa. Cosurile mai mari creeaza curenti de aer mai puternici, in general vorbind, dar in orice caz, eliminarea depozitelor de creozot si a altor infundari garanteaza in cele din urma impotriva problemelor cosului de fum.

O captuseala a cosului de fum din otel inoxidabil protejeaza lemnele adiacente si alte combustibile de transferul acestei calduri extreme. Dupa un timp, subprodusele caustice de ardere mananca imbinarile mortarului unui sistem de evacuare a fumului captusit cu placi de teracota. Acest lucru poate duce la situatii extrem de periculoase. Semineul este acum susceptibil la un incendiu de cos, punand intreaga casa si familia in pericol. De multe ori, un ventil de uscare sau un cuptor va trebui sa fie, de asemenea, restrans, deoarece, in timp, apar si aceste sisteme de ardere.

Zidaria care inconjoara un semineu, in sistemul de evacuare a fumului, camera de fum si caminul de foc este susceptibila la deteriorarea produselor secundare corozive ale arderii. Natura acida a gazelor de ardere mananca de fapt imbinarile de mortar ale sistemului de ardere dintre placile de ardere, permitand transferul mai multor calduri la combustibilii din apropiere. Deoarece aceste gaze nu sunt continute si ventilate corespunzator, gazele mortale, cum ar fi monoxidul de carbon, se pot scurge in locuinta insasi.

Un alt plus sigur al instalarii unei captuseli de fum din otel inoxidabil este acela de a optimiza eficienta oricarui aparat. Pentru o extragere optima, raportul dintre dimensiunea focarului si sistemul de evacuare a fumului trebuie sa fie exact asa, altfel exista riscul aparitiei problemelor .

In gama Maxstil cosuri de fum se gasesc cosuri  de fum din inox dublu izolat care ajuta la mentinerea sigurantei si a prevenirii incendiilor nedorite! Daca cosul de fum nu este izolat, indiferent daca ventilati un cuptor sau un aparat pentru lemne, cea mai usoara si cea mai economica solutie este instalarea unei captuseli izolate din otel inoxidabil in cosul de fum existent. Infasurand captuseala cu izolatie inainte de a o introduce in canal, ambele sarcini pot fi indeplinite in acelasi timp sau puteti instala mai intai captuseala si apoi adaugati izolatia de curgere in spatiul dintre captuseala si cosul de fum.

A avea un cos izolat joaca un rol important in orice constructie sau modificare a cosului de fum. Atunci cand instalati o captuseala noua pentru aparatul  de incalzire – indiferent daca este vorba de un cuptor, un incalzitor de apa calda, un cuptor cu lemne sau o soba sau un semineu existent – luati in considerare izolarea captuselii. Izolatia captuselii pentru cos ofera multe avantaje in ceea ce priveste siguranta imbunatatita a sistemului, eficienta sporita si costurile reduse de intretinere, intr-o perioada scurta de timp.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here