Motorindustry.ro este un furnizor romanesc renumit pentru produsele sale de caltiate si pentru diversitatea acestor componente. Gama de produse variaza de la pompe electrice, la motoare trifazice, cuplaje si alte materiale folositoare intr-o fabrica sau pentru utilaje.

Pe site-ul acestui magazin, clientii pot descoperi ce oferta pompe au disponibila si care sunt functiile acestor piese. Pompele cu debit constant sunt de tipul constructie „bloc inclinat” si se folosesc in instalatiile hidraulice de actionare. Se pot utiliza atat ca generatoare hidraulice, cat si ca motoare hidraulice atat in regim stationar, cat si in regim mobil.

O pompa hidraulica este un dispozitiv mecanic care transforma puterea mecanica in energie hidraulica. Genereaza debit cu suficienta putere pentru a depasi presiunea indusa de sarcina.

Cand o pompa hidraulica functioneaza, aceasta indeplineste doua functii. In primul rand, actiunea sa mecanica creeaza un vid la intrarea pompei, care permite presiunii atmosferice sa forteze lichidul din rezervor in linia de admisie catre pompa. In al doilea rand, actiunea sa mecanica transporta acest lichid la iesirea pompei si il forteaza in sistemul hidraulic.

O pompa produce miscare sau debit lichid: nu genereaza presiune. Produce fluxul necesar dezvoltarii presiunii, care este o functie a rezistentei la fluxul de fluid din sistem. De exemplu, presiunea fluidului la iesirea pompei este zero pentru o pompa care nu este conectata la un sistem (sarcina). Mai mult, pentru o pompa care se livreaza intr-un sistem, presiunea va creste doar la nivelul necesar pentru a depasi rezistenta sarcinii.

Toate pompele pot fi clasificate fie cu deplasare pozitiva, fie cu deplasare nepozitiva. Majoritatea pompelor utilizate in sistemele hidraulice sunt cu deplasare pozitiva.

O pompa cu deplasare nepozitiva produce un flux continuu. Cu toate acestea, deoarece nu asigura o etansare interna pozitiva impotriva alunecarii, productia sa variaza considerabil pe masura ce presiunea variaza. Pompele centrifuge si cu elice sunt exemple de pompe cu deplasare nepozitiva.

Daca orificiul de iesire al unei pompe cu deplasare nepozitiva ar fi blocat, presiunea ar creste, iar iesirea ar scadea la zero. Desi elementul de pompare ar continua sa se miste, debitul s-ar opri din cauza alunecarii din interiorul pompei.

Intr-o pompa cu deplasare pozitiva, alunecarea este neglijabila in comparatie cu debitul volumetric de iesire al pompei. Daca orificiul de iesire ar fi conectat, presiunea ar creste instantaneu pana la punctul in care elementul de pompare al pompei sau carcasa acestuia ar esua (probabil ar exploda, daca arborele de actionare nu s-a rupt mai intai), sau motorul principal al pompei s-ar bloca.

O pompa cu deplasare pozitiva este una care deplaseaza (livreaza) aceeasi cantitate de lichid pentru fiecare ciclu de rotatie al elementului de pompare. Livrarea constanta in timpul fiecarui ciclu este posibila datorita ajustarii de toleranta stransa intre elementul de pompare si carcasa pompei. Adica, cantitatea de lichid care aluneca pe langa elementul de pompare intr-o pompa cu deplasare pozitiva este minima si neglijabila in comparatie cu livrarea teoretica maxima posibila. Livrarea pe ciclu ramane aproape constanta, indiferent de modificarile de presiune impotriva carora functioneaza pompa. Retine ca daca alunecarea fluidului este substantiala, pompa nu functioneaza corect si ar trebui reparata sau inlocuita.

Pompele cu deplasare pozitiva pot fi cu deplasare fixa sau variabila. Iesirea unei pompe cu deplasare fixa ramane constanta in timpul fiecarui ciclu de pompare si la o viteza data a pompei. Iesirea unei pompe cu deplasare variabila poate fi modificata prin modificarea geometriei camerei de deplasare.

Alte denumiri pentru a descrie aceste pompe sunt hidrostatice pentru deplasarea pozitiva si pompe hidrodinamice pentru deplasarea nepozitiva. Hidrostatic inseamna ca pompa converteste energia mecanica in energie hidraulica cu o cantitate si o viteza de lichid relativ mici. Intr-o pompa hidrodinamica, viteza si miscarea lichidului sunt mari; presiunea de iesire depinde de fapt de viteza la care lichidul este facut sa curga.

Principiul deplasarii pozitive este bine ilustrat in pompa de tip alternativ, fiind cea mai elementara deplasare pozitiva. Pe masura ce pistonul se extinde, vidul partial creat in camera pompei atrage lichidul din rezervor prin supapa de retinere a intrarii in camera. Aspirarea partiala ajuta la fixarea ferma a supapei de retinere a iesirii. Volumul de lichid tras in camera este cunoscut datorita geometriei carcasei pompei. Pe masura ce pistonul se retrage, supapa de retinere a admisiei se reaseaza, inchizand supapa, iar forta pistonului scoate supapa de retinere a iesirii, fortand lichidul sa iasa din pompa si sa intre in sistem. Aceeasi cantitate de lichid este fortata sa iasa din pompa in timpul fiecarui ciclu alternativ.

Toate pompele cu deplasare pozitiva livreaza acelasi volum de lichid in fiecare ciclu (indiferent daca sunt alternative sau rotative). Este o caracteristica fizica a pompei si nu depinde de viteza de rulare. Cu toate acestea, cu cat o pompa este actionata mai repede, cu atat va furniza un volum total de lichid.

Intr-o pompa rotativa, miscarea rotativa transporta lichidul de la intrarea pompei la iesirea pompei. Pompele rotative sunt de obicei clasificate in functie de tipul de element care transmite lichidul, astfel incat sa vorbim despre o pompa rotativa de tip angrenaj, lob, paleta sau cu piston.

Motorindustry.ro ofera cunoastere in detaliu, despre fiecare produs pe care il expun. O astfel de pompa reprezinta o investie foarte buna, mai ales pe termen lung. Deseori vom intalni astfel de pompe in sitautii de santier de lucru, gradini sau chiar si fabrici care necesita un debit de apa constant, pentru functionarea anumitor instalatii de precizie!

Spune si tu parerea...