Cadourile sunt cea mai frumoasa parte a copilariei, deoarece pana la o anumita varsta primim ceea ce ne dorim. Insa, deseori adultii, in goana de ai face multumiti pe proprii copii, uita ca si o aptitudine noua invatata poate fi un cadou memorabil. Anul acesta am decis sa imi duc ambii copii la cursuri de inot in urma anuntului pe care l-am gasit pe internet la adresa https://www.initiereinot.com/cursuri-inot-pentru-copii.

Desi locuim in Bucucresti, intr-o agitatie continua, iar marea este destul de departe, vara se deschid piscinele. In ultimul timp insa,  inotul poate fi practicat si pe timp de iarna la bazinele din apropriere.

Site-ul scolii de inot initiereinot.ro ofera informatii utile pentru cei care vor sa practice acest sport. Soala colaboreaza cu patru bazine de inot: bazinul Olimpia, bazinul Steaua, bazinul Alexandreea si bazinul Berry. Pentru a face o cerere pentru cursurile de inot este nevoie sa trimiti online o solicitare cu informatiile personale, iar responsabili vor raspunde imediat cu un mesaj.

Inotul este unul din sporturile pe care toti ar trebui sa il practicam, deoarece nu imbunatateste doar conditia fizica, ci actioneaza si la nivel mental dezvoltand concentrarea, coordonarea si respiratia.

Citeste si:   Pregateste-ti copilul pentru viitor

Pentru copii este sportul ideal, deoarece in apa nu se pot rani, iar faptul ca apa le face corpul mai usor le ofera o anumita siguranta si incredere de sine. Inotul este un sport complet care poate fi practicat la orice varsta.

Avantajele inotului pentru copii sau adolescenti

Este un sport foarte benefic pentru echilibrul unei bune cresteri a copilului, pentru dezvoltarea motorie a acestuia, precum si la nivel psihic. Inotul contribuie la dezvoltarea tuturor muschilor, ofera posibilitatea de masurarea a propriilor limite si in acelasi timp, permite relaxarea organismului.

Inotul implica toti muschii corpului, stimuleaza sistemul respirator si limiteaza riscurile scoliozei. In timpul copilariei si adolescentei, au loc schimbari biologice semnificative si multe modificari scheletice. Inotul permite sistemului respirator si oaselor sa se dezvolte armonios, atat pe stanga, cat si pe dreapta, si ambelor membre inferioare si superioare. In timp ce inoti, toti muschii corpului sunt in miscare la un moment sau altul. Inotul poate fi practicat tot anul, indiferent de conditiile meteorologice.

Prin urmare, antrenamentul regulat al copilului nu depinde de vreme. Atata timp cat se usuca corect cand iese din bazin, copilul nu risca sa raceasca. Inotul se practica in bazine acoperite, a caror lungime poate varia de la 25 la 50 de metri (pentru asa-numitele piscine olimpice). In general  bazinul masoara 25 de metri. 

Citeste si:   Tricourile banale ma deprima

Exista 4 stiluri de inot, care sunt bras, crawl, spate si fluture, care difera unul de celalalt prin tehnica si anume o miscare diferita de membre superioare si inferioare cu o sincronizare diferita intre ele. 

Nu exista o varsta specifica pentru copii pentru a incepe sa inoate sau sa invete sa inoate. Fie ca este sub forma unui joc pentru cei mici sau a unei lectii, copilul poate intra imediat in elementul „apa”, deoarece este un element familiar tuturor, semanand cu pantecul mamei. Instinctiv acestia se vor obisnui cu apa. Intr-adevar, in primele luni de viata copilul nou-nascut isi pastreaza reflexul car s-a dezvoltat in lichidul amniotic: este astfel usor de inteles de ce copiii foarte mici iubesc apa.

In primul an, copilul isi poate castiga increderea foarte repede daca in apa este prezent cel putin unul din parinti. In jur de 1 sau 2 ani, copilul incepe sa se joace, sa simta propriul sau corp miscandu-se in apa.  In jurul varstei de 2 sau 3 ani, copilul poate incepe sa-si controleze miscarile: poate da cat doreste din picioare si nu are nicio problema in a baga capul sub apa. De la 3 sau 4 ani, varsta la care copiii pot incepe in general sa participe la o lectie de inot in adevaratul sens al cuvantului, miscarea picioarelor se imbunatateste. In jurul varstei de 4 sau 5 ani, incepe o coordonare adevarata si la 6 ani copilul isi imbunatateste vizibil tehnica de progresie in apa.

Citeste si:   Care sunt articolele indispensabile in orice afacere

Pentru un copil, a merge la piscina este foarte benefic din mai multe puncte de vedere. Apa promoveaza relaxarea si, prin urmare, somnul. In acest sens poate fi recomandat pentru copiii foarte activi, care au probleme cu somnul sau sunt foarte anxiosi.

Inotul imbunatateste concentrarea, reduce stresul si promoveaza modele de somn sanatos. Beneficiile inotului sunt extremd e vizibile in dezvoltarea copilului sau adolescentului.

Inotul este benefic pentru sistemul respirator, creste capacitatile pulmonare, promoveaza adaptabilitatea la noi elemente si oferind astfel flexibilitate in procesul de respiratie.

Contribuie la dezvoltarea timpurie a anumitor activitati psihomotorii. Inotul este benefic si pentru dezvoltarea personalitatii copilul. Copiii usor timizi si introvertiti de multe ori se tem sa nu greseasca in practica activitatilor sportive, dar inotul permite copilului sa se familiarizeze cu corpul sau, pentru a-si masura capacitatile si pentru a se depasi.

Indiferent de varsta copilului, o initiere sau o imbunatatire in practicarea inotului va fi benefica nu numai pentru sanatatea fizica, ci si pentru siguranta si echilibrul personal.

Spune si tu parerea...