Nu este usor sa alegi hartia potrivita pentru imprimare – ce hartii functioneaza cel mai bine pentru anumite imagini, ce hartii sunt de cea mai buna calitate si multe altele sunt lucruri pe care trebuie sa le cunosti. Indiferent daca folosesti hartie copiator pentru munca de la birou sau pentru proiecte personale, calitatea ei este extrem de importanta. Desi la prima vedere, nu par sa existe diferente intre colile de hartie, sa stii ca aceasta poate fi de diferite marimi si texturi. Ca si marimi, cu totii cunoastem clasica hartie A4, insa ea este si A3, A 5 sau A0 si A1. Iar, daca te intrebi de unde ai putea achizitiona diferite tipuri de hartie, iti recomandam magazinul online Papetti.ro. Este vorba despre o papetarie specializata in comercializarea produselor de birotica pentru afaceri mari sau mici, pentru institutii si asa mai departe. Preturile sunt mult mai bune decat in papetariile de facto si diversitatea este remarcabila. In plus, daca nu stii exact ce sa achizitionezi, poti contacta oricand echipa ce te va ajuta fara probleme.

Citeste si:   Spam in Wordpress in limba romana

Oricum, nu iti face griji daca nu cunosti care sunt diferentele in ceea ce priveste hartia. Avand in vedere bogatia si diversitatea hartiilor superioare pentru copiator si imprimanta de pe piata, chiar si persoanele cu experienta au dificultati in a alege hartia potrivita pentru tiparire.

Numarul de alegeri poate fi pur si simplu coplesitor. In parte, din cauza acestui fapt, majoritatea imaginilor din ziua de azi, din pacate, nu se transforma niciodata intr-o forma tiparita, ramanand doar pentru a fi vizualizate pe web. Tiparirea este o arta si o stiinta – o meserie care necesita timp pentru a o invata – asa cum este alegerea celei mai potrivite hartii pentru o anumita imagine.

Citeste si:   Tratament de lungire a varfurilor despicate si arse ale parului

Selectia hartiei include atat date stiintifice importante, cat si calitati artistice necuantificabile. Atunci cand examinam fisa cu specificatii a unei hartii, numerele si datele uneori ne coplesesc.

Trei proprietati de baza, care se aplica aproape tuturor tipurilor de hartie, atat la birou, cat si acasa, sunt luminozitatea (sau albul, in functie de marca), nuanta si greutatea. Fiecare defineste o caracteristica a hartiei care o face mai buna pentru anumite utilizari si va afecta totul, de la calitatea tiparirii pana la suma pe care o platesti.

Luminozitatea este cel mai comun mod de a exprima modul in care lumina interactioneaza cu pagina. Xerox defineste luminozitatea ca „reflectanta luminii de spectru albastru pe pagina”. Luminozitatea paginii va afecta claritatea textului sau a imaginilor. Se masoara folosind o scara 0-100, unde 100 este cea mai stralucitoare. 

Citeste si:   Prietenul adevarat are grija de noul tau iphone X5

Culoarea pe care majoritatea oamenilor o asociaza cu hartia alba este albul clar, care este un ton de alb neutru echilibrat. Cu cat este mai stralucitoare o hartie, cu atat reflecta mai multa lumina cu spectru albastru, ceea ce inseamna ca absoarbe tonuri de lumina mai calde. Pe celalalt capat al spectrului se gasesc nuante de alb crem care reflecta o lumina mai calda pentru o nuanta mai soft. 

Greutatea hartiei tale influenteaza atat aspectul tiparirii tale, cat si cum se simte pagina in sine. O hartie cu o greutate buna este cea de 80g/mp. Hartia standard cu greutate functioneaza cel mai bine pentru utilizari de birou. Hartia de birou este mai usoara pentru a activa imprimanta, prevenind blocajele. Hartia grea este adesea mai scumpa si nu este recomandata pentru tiparirea zilnica la birou. Hartia cu o greutate mai mare este recomandata pentru tiparirea cartilor de vizita, cartilor postale, a felicitatilor – suporturi care necesita o rezistenta suplimentara. 

Daca vei lua in calcul aceste aspecte, cu siguranta vei face alegerea buna.

Spune si tu parerea...