Forarea sau gaurirea hidraulică reprezintă un mijloc de extracție a gazelor naturale utilizat în forajul profund de gaze naturale. Odată ce un puț este forat, milioane de tone de apă, nisip și substanțe chimice brevetate sunt injectate, sub presiune ridicată, într-un puț. Presiunea fracturează șisturile și polizoarele deschise care permit gazelor naturale să curgă mai liber din puț.

Ce este forarea hidraulică orizontală?

Hidroforarea orizontală este un mijloc de captare a depozitelor de șisturi care conțin gaz natural care anterior nu au fost accesibile prin forare convențională. Hidrofractarea pe verticală este folosită pentru a prelungi durata de viață a unui puț deja existent, odată ce productivitatea începe să se epuizeze, ca o ultimă soluție. Fracționarea orizontală diferă prin faptul că utilizează un amestec de 596 de substanțe chimice. Această apă devine apoi contaminată și trebuie curățată și eliminată.

Citeste si:   Oglinda oglinjoara, cine-i cea mai frumoasa din tara?

Cât de adânci sunt puțurile de gaze naturale?

Fântâna medie este de până la 8.000 de metri adâncime. Adâncimea acviferelor de apă potabilă este de aproximativ 304 m. Problemele provin, de obicei, din carcase de puțuri de ciment, care scurg atât gaze naturale, cât și lichid de fracturare în puțuri de apă.

Cât de multă apă este utilizată în timpul procesului de forare?

În general, 4 milioane de tone de apă pot fi folosite pentru a doborî un puț. Un puț poate fi zdrobit de până la 18 ori.

Ce fluide sunt folosite în procesul de forare ?

Pentru fiecare fractură pot fi utilizate 80-300 tone de substanțe chimice. În prezent, industria gazelor naturale nu trebuie să dezvăluie substanțele chimice folosite, dar oamenii de știință au identificat compuși organici volatili (COV), cum ar fi benzenul, toluenul, etilbenzenul și xilenul.

Citeste si:   Ce cumpara femeile, in prag de toamna

În ce formă izolează gazul natural?

Gazul devine umed în apa produsă și trebuie separat de apa uzată de pe suprafață. Doar 30-50% din apă este în mod obișnuit recuperată dintr-un puț. Aceste ape reziduale pot fi foarte toxice.

Ce se face cu apa reziduala?

Evaporatorii evaporă din COV, iar rezervoarele de condens se abur din COV, 24 de ore pe zi, șapte zile pe săptămână. Apa uzată este apoi transportată la instalațiile de tratare a apei.

Spune si tu parerea...