Adesea auzim sintagme de genul: “Ai grija de inima ta!”. Multi ne gandim ca trebuie sa avem grija de inima din punct de vedere emotional si sentimental. Altii inteleg ca este vorba despre sensul medical. Ei bine, trebuie sa iti spunem ca ambele se  leaga, iar inima, organ vital, trebuie protejata prin orice mijloace. Bolile cardiovasculare sunt multe si au cauze la fel de multe. Printre cauzele si factorii de risc ai bolilor cradiovasculare ave: varsta, sex, tensiune arteriala, fumatul, diabetul, colesterolemia si chiar si stresul. Acestea pot contribui individual sau contribuie simultan la dezvoltarea lor. Factorii de risc, daca sunt prezenti la o persoana sanatoasa, cresc probabilitatea aparitiei bolii. Insa, in ziua de azi bolile cardiovasculare sunt usor de prevenit.

Factorii de risc sunt impartiti in modificabili (prin modificari ale stilului de viata sau prin administrarea medicamentelor) si nemodificabili.

Factorii de risc nemodificabili sunt:

– Varsta: riscul creste progresiv odata cu trecerea anilor.

-Sexul:  barbatii sunt mai expusi riscului decat femeile. La femei, in schimb, riscul creste semnificativ dupa menopauza

-Mostenire genetica: rude apropiate cu probleme cardiovasculare.

Factorii de risc modificabili sunt:

-Fumatul: Nicotina accelereaza ritmul cardiac si creste tensiune arteriala. Monoxidul de carbon scade cantitatea de oxigen, vitala pentru inima, prezenta in sange a acestuia favorizand dezvoltarea aterosclerozei.

-Hipertensiune arteriala: Hipertensiunea arteriala forteaza inima sa se suprasolicite si accelereaza formarea aterosclerozei in peretii arterelor.

Citeste si:   Nu am bani, dar ei ma vor inmormanta cu cuponul de pensie!

-Cresterea colesterolului total. Colesterolul, o substanta prezenta in mod normal in organism, poate fi gasit in cantitate excesiva in sange din cauza unei diete bogate in grasimi (in special de origine animala) si colesterol sau, mai rar, din cauza unei predispozitii genetice. Cu cat este mai mare cantitatea colesterolului, cu atat este mai mare riscul. Colesterol HDL scazut („colesterolul bun”), in schimb, este o lipoproteina utila pentru eliminarea excesului de colesterol. Insa, cu cat cantitatea de colesterol bun este mai mica, cu atat este mai mare riscul cardiovascular.

-Diabet. Diabetul, daca nu este controlat corect, poate promova ateroscleroza, crescand riscul aparitiei bolilor cardiovasculare.

Riscul pe care fiecare persoana il are de a dezvolta boli cardiovasculare depinde de amploarea factorilor de risc. Riscul este continuu si creste odata cu varsta, prin urmare nu exista un nivel la care riscul este zero. Cu toate acestea, chiar si in prezenta unor factori nemodificabili, prin eliminarea sau scaderea celor modificabili, este posibil sa se reduca riscul aparitiei bolilor cardiovasculare sau sa se mentina la niveluri normale.

Totusi, pentru a stii exact ce trebuie facut, de la tratament medicamentos, si pana la stil de viata, este util sa vizitezi un medic cardiolog. Acesta te va supune unei serii de examinari si analize. Printre acestea, obligatorie, este electrocardiograma efectuata cu ajutorul unui aparat ECG. Ai vazut vreodata cum arata o electrocardiograma? Daca da, ai observat o multitudine de curbe ciudate ridicate de electrozii asezati pe piept sau pe membre. Aceasta se face cu ajutorul unui electrocardiograf. Dar te-ai intrebat vreodata cum functioneza un aparat ECG (sau EKG)?

Citeste si:   De la hobby la afacere

Functionarea inimii 

Inainte de a studia ECG-ul, este necesar sa intelegi functionarea electrica a inimii. Inima este un organ care poseda un automatism care permite contractia si relaxarea periodica. Unele dintre celulele sale sunt responsabile pentru un impuls electric care se raspandeste in celulele inimii vecine (miocardice). Drept urmare, inima se va contracta si poate apoi expulza sange catre alte organe. Fiziologic, impulsul electric este directionat in jos si in stanga. Intreaga functie a electrocardiogramei (ECG) depinde de directia si repetarea acestui impuls.

Principiul ECG este de a inregistra impulsurile electrice care provoaca contractii cardiace. Impulsurile electrice sunt inregistrate departe de inima, prin piele, cu ajutorul electrozilor. Dispozitivul folosit pentru aceasta examinare a inimii se numeste electrocardiograf (ECG sau EKG) si nu trebuie confundat cu electrocardiograma care reprezinta urmarirea obtinuta. Mai mult, in ziua de azi exista aparate mici, portabile, care functioneaza cu baterii precum HMD137054P ECG monitor 1 chanel bluetooth. Acest aparat, daca stii ca ai probleme, il poti folosi chiar si tu, in propria locuinta sau atunci cand esti plecat in vacanta, pentru a vedea in ce stadiu este inima ta si, daca crezi ca exista probleme, ii poti trimite medicului tau rezultatele. Poti accesa site-ul hmdmedical.uk.com pentru a vedea acest aparat ECG-urile utilizat de cardiologi, dar si de persoane fizice.

Citeste si:   Gootoc te imbraca de sezon

Atunci cand faci un examen ECG la medic, trebuie sa stii cum functioneaza acesta. ECG-ul clasic are mai multi electrozi. Exista doua „tipuri” de electrozi: electrozii din fata, trei in numar (sau patru, pentru a rafina semnalul) asezati pe membre, si electrozii precordiali, in numar de sase, asezati pe trunchi. Fiecare dintre acesti electrozi inregistreaza un semnal pozitiv daca impulsul electric se apropie de ei sau un semnal negativ daca impulsul se indeparteaza. Electrozii frontali sunt pozitionati la incheieturile si gleznele pacientului. Ei ajuta la reconstituirea axei electrice a inimii pacientului. 

Insa, in ziua de azi exista si aparate mici, portabile, care functioneaza cu baterii precum HMD137054P ECG monitor 1 chanel bluetooth. Acesta nu are electrozi. Cu toate acestea, el poate masura foarte bine ritmul cardiac. Cu ajutorul unui Bluetooth, datele masurate pot fi transferate pe smartphone-uri cu aplicatia CardioExpert. In plus, datele pot fi transferate pe computer cu ajutorul statiei de andocare USB incluse. Aparatul HMD137054P ECG monitor 1 chanel functioneaza intuitiv si este ideal pentru utilizare mobila datorita dimensiunilor sale compacte si a greutatii mici.

Electrocardiograma evidentiaza o multime de probleme cardiace, cum ar fi blocurile atrioventriculare (conducerea slaba a impulsului electric), bradicardii si tahicardii (incetinirea sau accelerarea batailor inimii), dar si fibrilatii atriale si ventriculare. ECG-ul este un examen practic si neinvaziv pentru cantitatea si calitatea datelor colectate de la un pacient. A devenit un element esential in cardiologie si ar trebui efectuat cu regularitate, de fiecare dintre noi.

Spune si tu parerea...