Saracia nu trebuie sa fie asociata cu lenea, fiindca de multe ori este nedrept sa procedam in acest fel. Sunt oameni care fac totul, cresc animale, isi ingrijesc gradinile, muncesc in plus si acasa, practica anumite meserii la negru, dar sunt datori luna de luna. Am vazut familii cu copii sub 7 ani care stateau intr-o casa darapanata cu peretii captusiti cu haine, cu folie in geam si pe acoperis si o saracie alarmanta in jur.

Se intelege ca soarecii se plimbau in voie peste tot, punand in pericol sanatatea si viata locatarilor. Un pat, o soba, cateva scaune pline cu haine, fiindca nu sunt nici bani, nici loc pentru un sifonier. In cazul familiilor numeroase si sarace, lucrurile stau atat de rau, incat dorm toti intr-o camera: parintii si copiii, desi nu este deloc potrivit. Unei familii care abia traieste de azi pe maine, i-ar fi foarte greu sa isi faca o casa mare si solida, cu holuri, baie, bucatarie, dormitoare suficiente si sufragerie.

Materialele sunt scumpe, mana de lucru la fel, obtinerea avizelor si autorizatiilor ia mult timp…Cu toate acestea si ei au dreptul la decenta si la intimitate, mai ales, daca toti muncesc, dar nu reusesc sa scape de saracie. Femeile din satul meu leaga saracia si de mostenirea materiala si culturala. De pilda o familie de intelectuali sau de functionari va lasa ceva copiilor, in timp ce o familie numeroasa de tarani, cu o casa ca vai de lume se va multumi sa transmita saracia.

Mai in gluma, mai in seios, femeile care explicau transmiterea pe cale genetica a saraciei, aveau si o zicatoare rimata potrivita sa redea perfect situatia: „-Saracie, ce-ia cu mine? -M-am avut cu tac’tu bine/Si nu ma-ndur nici de tine!” Exista vreo solutie pentru o familie numeroasa, care traieste dintr-un salariu sa locuiasca intr-o casa decenta? Raspunsul este:”Da!” cu toata convingerea. Pentru astfel de cazuri sociale exista case din containere care nu costa mult, sunt rezistente si arata bine si mai ales pot fi compartimentate usor. Ele nu necesita proiectare sau obtinerea de avize si autorizatii, de aceea putem spune ca se diminueaza cheltuielile cu peste 70 %fata de o locuinta clasica, deoarece ar trebui sa se achite si instalatia electrica si cea sanitara.

Casele din containere au prize, becuri, toate instalatiile necesare ca dupa recordare sa ofere locatarilor sai confort maxim. Un credit pentru prima casa se intinde pe o perioada de 30-40 de ani, astfel ca pentru o locuinta decenta, oamenii sunt datori de la tinerete, din momentul in care au salarii decente ( sa fie eligibili), pana la iesirea la pensie. Cum vi se pare perspectiva de a va teme tot timpul pentru locul de munca si pentru ziua de maine?

Poate ca este timpul ca statul sa ia in calcul programe prima casa si pentru locuinte accesibile tutoror oamenilor, cum ar fi casele din containere si rulotele, care s-ar intinde pe o perioada mult mai scurta de timp. Cativa barbati priceputi pot compartimenta o casa container la fel de bine ca un apartament, preturile fiind mult mai mici decat in cazul unei case din beton sau materialele de constructii moderne. Cu pereti realizati din materiale usoare, frumoase si bune, racordata la electricitate si apa curenta si canalizare, o astfel de locuinta este ideala pentru familiile foarte sarace.

Consider ca familiile cu copii multi ar trebui sa recurga la acesta solutie mai putin costisitoare si sa nu isi mai condamne copiii sa traiasca in locuinte insalubre din care sa se aleaga cu boli pe viata. In casele facute din containere este cald si se poate pastra curatenia. Rozatoarele nu pot intra, pot fi aerisite si curatate in voie, iar copiii vor avea dormitorul lor, cum este si normal. Chiar si in tari civilizate exista multi oameni care isi fac adevarate rezidente din case containere. Cu doua astfel de corpuri se poate amenaja o casa uriasa cu piscina, sala de sport, cinematograf si bar, in afara camerelor de care este atat de mare nevoie.

Amplasate intr-un cadru natural feeric se obtine o casa de vis. Si tinerii casatoriti aflati la inceput de drum, lipsiti de resurse, care considera ca nu este firesc sa stea cu parintii, isi pot amenaja o locuinta pe cinste din containere. Daca nu va puteti face o casa, amenajati-va una din containere gata facute, care sunt livrate la adresa indicata si simplificati si eforturile de orice fel si documentele necesare!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here