Masa aceea din lemn masiv, cu picioarele sculptate, ma cucerise pe deplin. Era o masa care spunea o poveste si avea puterea sa ma faca sa traiesc in trecut. Piesele acelea de mobilier de epoca: secretarul, masa, scaunele egalau in mistere Paturile oculte.

Parca ma vedeam in epoca fanariota si eram o domnita cu rochie lunga pana in pamant, cu bratele pline de flori de la admiratori.

La cina eram chemati cu clopotelul din argint si tinuta era obligatorie, la baluri nu stateam o clipa pe scaune.

Uneori simteam nevoie sa mangai sculpturile realizate manual cu multa migala, fiindca in trecut nu existau atatea scule si unelte.

-Stii ce? Sa iti iei adio de la cotoroagele acestea, mi-a spus intr-o zi matusa mea! Stiu ca iti plac vechiturile, dar eu le scot la tomberon si iau mobila eleganta si usoara. Nu imi trebuie lemn natural in casa.

-Of, ai fi in stare sa inlocuiesti lemnul acesta sculptat, aceste capodopere cu pal?

Am pus intrebarea si am privit-o cu indrazneala in ochi. Asteptam sa nege, dar nu mi-a spus decat:

-Daca vrei sa iti ramana tie mobila asta de la bunica, sunt de acord! Ti-o dau gratis, dar in doua saptamani sa imi liberezi apartamentul!

Promisiunea ei m-a pus pe jar. Unde sa duc mobila sa o salvez? Cu mici retusuri, mobila aceea valora zeci de mii de euro, plus ca era de la bunica!

In jurul acelei mese au stat toti copiii ei, inclusiv mama si tot acolo ma servea cu serbet de trandafiri si de zmeura si cu apa rece. Bunica m-a invatat la bunatati simple, dar rafinate.

Asa m-am trezit cautand pe internet spatii de depozitare mobila si motoarele de cautare m-au condus pe site-ul firmei Boxe-depozitare.ro.

Prima imagine pe care am vazut-o pe site a fost cea a boxelor si m-am linistit. Sunt spatii inchise, ignifuge, in care nu se vede un fir de praf sau igrasie.

Apoi am intrat in galerie si mi-am dat seama ca mobila bunicii, devenita intre timp mobila mea va fi pe maini bune aici.

Mai ramanea problema oamenilor care sa vina sa ma ajute sa urnesc piesele masive din loc. Masa, scaunele, toate obiectele de epoca erau foarte grele.

Am citit toate informatiile si am aflat lucruri care m-au facut sa inteleg ca nimerisem in locul de salvare al mobilierului vechi.

Firma detine un atelier de reconditionare a mobilei de arta. Aici ajungeau intai capodoperele de la bunica pe care matusa mea dorea sa le vanda.

Dupa reconditionare, erau pastrate in boxe pana imi luam o casa: casa mea pe care aveam de gand sa o amenajez ca pe timpuri.

Imi imaginez ca voi cutreiera orasul modern cu usi care se deschid pe senzori in fata ta si cu scari rulante si voi patrunde in oaza mea de liniste, acolo unde serbetul va inlocui prajiturile cu E-uri, dulceturile vor sta aranjate pe rafturi in camara langa pelteau de gutui.

Voi primi oaspeti in casa mea si se vor simti ca intr-un muzeu elegant.

Fac deja planuri cu ceea ce va fi, fiindca am sunat la sediul firmei si am facut deja programarea. Transportul pana la atelier va fi gratuit, fiindca voi plati oameni care sa ma ajute cu manipularea pieselor.

Daca aceasta firma nu ar fi fost infiintata in anul 1993, aceste piese de mobilier de mare valoare (mai ales valoare sentimentala) ar fi ajuns la gunoi, iar cine nu le-ar fi stiut valoarea, le-ar fi taiat probabi si le-ar fi pus pe foc.

O mobila sculptata care a vazut si auzit multe, in jurul careia s-au bucurat si au plans oameni are suflet si nu trebuie niciodata sa fie instrainata de posesorii ei.

Parca o vad pe bunica, zambind din luna cu buzele ei ridate si cu ochii albastri umezi de bucurie:

-Ai facut bine ce ai facut! Mi-ai salvat tineretea si dragostea, batranetea si tot ce am trait!

Poate ai si tu un dulap din lemn de brad pictat la care tii enorm, mobila din lemn de nuc sau de stejar sculptata, dar care are mici defecte capatate in timp.

Nu instraina aceste bunuri, din moment ce exista un atelier care restaureaza mobila de arta! Daca nu ai spatiu pentru ea, o poti lasa in boxele inchiriate.

Povestea Paturilor oculte ar trebui sa ne preocupe pe toti si sa pastram tot ce ne leaga de trecut.

Cand intram in sufrageria bunicii cu mobila de epoca simteam tresarind padurea din care a fost facuta. Pana si ciripitul pasarilor ajungea la mine. Puneam capul in poala bunei, sa imi spuna o poveste si adormeam, apoi visam ca ma adapostesc la umbra stejarilor falnici si ca vorbesc cu florile si ciupercile.

Am inchiriat spatiul, platind in avans 12 luni si am primit o reducere de 10%. Lumea imi surade si sunt motivata sa strang bani pentru casa mea. Acolo, oamenii dragi vor fi serviti cu serbet si cu cafea si timpul se va opri in loc.

Vei iesi poate peste 5 sau peste 10 ani, peste un sfert de ora, dar nu vei sti cat timp s-a scurs, fiindca va fi prea frumos si prea linistit.

Avem nevoie sa restauram trecutul pas cu pas si sa ne oferim oaza de bogatie si de frumusete care sa ne faca sa trecem usor peste problemele vietii.

Din cand in cand trec pe la boxa, descui usa (sunt singurul posesor de cheie) si admir mobila care arata ca noua.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here