Pe măsură ce temperatura medie a Pământului continuă să crească, aceia dintre noi,  care traiesc veri toride , s-ar putea simti tentati să pornească aerul condiționat. Dar aparatele de climatizare tradiționale sunt consumatori enormi de energie: Potrivit Departamentului de Energie al SUA, aerul condiționat rezidențial reprezintă 16% din consumul total de energie electrică din Statele Unite.

Într-o zi, doar acele aparate de aer condiționat magnetice ne  vor putea  ajuta să păstrăm racoarea  în interior. Un dispozitiv de aer condiționat tradițional funcționează prin schimbarea unui agent frigorific lichid la un gaz (absorbție de căldură din exterior în proces), apoi comprimarea și răcirea gazului pentru a il converti in lichid.  Aparatele de aer conditionat magnetice au o abordare cu complet diferita-  utilizează magneți în loc de compresoare și agenții frigorifici pentru a răci aerul înconjurător.

Citeste si:   Scalado Remove

Efectul magnetocaloric preconizat de aparatele magnetice de penetrare se bazează pe un fenomen cunoscut ca efectul magnetocaloric. Materialele magnetice se încălzesc atunci când sunt expuse unui câmp magnetic, apoi se răcesc când câmpul este îndepărtat. Efectul magnecalcoric a fost observat mai întâi în eșantioanele de fier de către un medic fizician pe nume Emil Warburg în 1881, dar schimbarea temperaturii a fost prea mică pentru orice aplicație practică. În ultimii ani,  grupuri separate de cercetători au dezvoltat unghiuri metaltocalorice care produc un efect magnetocaloric semnificativ la temperatura camerei.

Cum vor funcționa aparatele de aer condiționat magnetic?

Aparatele de aer condiționat magnetic  racesc aerul prin expunerea rapidă și repetată a unui material magnecalcoric într-un câmp magnetic. Într-un prototip conceput de Corporatia  astronautica din America, împreună cu ABS (IOWA), o roată care conține elementul gadoliniu de roteste  prin câmpul unui magnet staționar. Prin rotirea  discului, aliajul de gadoliniu se încălzește, apoi se răcește,  deoarece trece prin un decalaj în câmp,  si răceste apa care îl înconjoară.

Citeste si:   Nu este o tragedie sa nu te incadrezi in nicio marime standard

Spune si tu parerea...