Venita cu intarziere, iarna a surprins inca odata autoritatile, iar „factorii de decizie” sunt, si de aceasta data, depasiti de situatie. Au fost suficiente 24 de ore de ger si viscol, pentru ca intreaga tara sa fie „partial paralizata”. Ca de obicei, CFR Calatori a anulat zeci de trenuri.
Ca si cum asta nu ar fi fost de ajuns, Compania de Drumuri a decis pe rand inchiderea a peste 20 de drumuri nationale – si asta numai in sudul tarii. Pentru ca – tot „ca de obicei” – utilajele de dezapezire nu sunt destule pentru a face fata situatiei. Iar codul portocaliu de ger se mantine… In aceste conditii, pentru a putea circula, automobilele au neaparata nevoie de anvelope iarna !
Fiind făcute special pentru a face faţă sezonului rece, acestea sunt  extrem de utile când temperatura coboara sub zero grade – si, daca e sa ne luam dupa cifrele furnizate de ANM, a coborat zdravan! Cauciurile de iarna au in compozitie mai multe tipuri de silicon datorita carora isi mentin elasticitatea, chiar si in conditii de inghet. In plus, sunt profilate altfel decat anvelopele de vara – striatiile pe care le au sunt concepute in asa fel incat nu retin zapada sau mazga intre ele si le elimina. Datorita acestui fapt, anvelopele de iarna au  aderenta chiar si pe zapada, iar distanta de franare nu creste. Ca veni vorba, tot din datele ANM reiese ca stratul de zapada a depasit 35 de centimetri!

Acei conducatori auto care nu au trecut inca pe pneuri de iarna nu numai ca risca sa incaseze amenzi zdravene, ci si sa isi accidenteze masinile. Iar un accident, in aceste conditii, poate avea consecinte tragice! In mod evident, este cu mult mai bine sa ne amintim proverbul „paza buna trece primejdia rea”, decat sa regretam ca, de dragul unei economii iluzorii, am pierdut, de fapt, mai mult – bani si nu numai! Pentru ca tot am ajuns la proverbe, e bine sa ne reamintim unul englezesc: „sunt prea sarac ca sa ma imbrac ieftin”. In cazul pneurilor, asta se traduce prin „nu tot ce e ieftin e si bun”. De exemplu, cauciucurile resapate sunt mai ieftine decat cele noi, dar performantele acestora sunt mai scazute, iar folosirea lor este contraindicata la viteze mari si in cazul automobilelor puternice. Daca nu v-ati pus inca anvelope de iarna, adresati-va de urgenta unor specialisti, cum sunt cei de la Auto Soft!

Spune si tu parerea...