Cat de importanta este alegerea burlanului la casa omului? Am putea spune ca este una din alegerile esentiale. Un burlan poate fi de mai multe tipuri. Putem vorbi despre burlane pentru scurgerea apei in urma ploilor sau burlane fabricate pentru a evacua funinginea produsa de catre o soba sau termosemineu.

De multe ori acest detaliu este neglijat mai ales cand se construiesc sobe noi, insa sfatul expertilor este acela de a achizitiona doar produse omologate, de calitate, care sa fie compatibile cu soba sau semineul care se va instala in locuinta. Rolul burlanului este esential, mai ales daca ne dorim sa evacuam fumul si particulele de lemn ars in exterior.

In primul rand, trebuie sa luati in considerare urmatoarele aspecte:

In orice instalatie, veti dori sa incepeti procesul consultand manualul de utilizare pentru aparatul dvs. De incalzire. Semineele si sobele sunt diferite si au cerinte de aerisire diferite. Aceste cerinte implica mai mult decat doar tipul de teava de care aveti nevoie. Acestea includ, de asemenea, informatii specifice cu privire la compensari si alte aspecte care trebuie urmate pentru o instalare sigura si corecta. Daca ceva din manualul dvs. este neclar sau confuz, contactati direct producatorul aparatului pentru clarificari. Aceasta ar fi o prima regula in achizitionarea unui burlan de calitate care sa fie compatibil cu soba sau semineul din locuinta.

Teava de fum din clasa A are multe nume, adesea denumita teava cu cos dublu de perete, teava cu coada tripla de perete, conducta cu combustibil total sau conducta izolata cu cos de fum. Teava de clasa A este folosita pentru a evacua aburul la temperaturi ridicate eliberate din lemn, carbune si aparate pentru arderea uleiului, cum ar fi seminee, sobe, cazane si cuptoare. Nu fiecare sistem de evacuare necesita o conducta de clasa A, dar este absolut necesar pentru utilizare pentru toate semineele si sobele pe lemne.

Citeste si:   Modalitatea perfecta pentru un iluminat corect si foarte eficient!

Teava de fum din clasa A este listata UL, ceea ce permite utilizarea acesteia cu o serie de conducte de aerisire diferite fabricate de alti producatori si o varietate si mai larga de seminee, sobe, insertii si cuptoare. Cu toate acestea, este important sa retineti ca nu trebuie sa amestecati si sa asortati diferite marci de teava de clasa A intr-un singur sistem de fum, daca nu este permis in mod specific de catre producator. Diferitele marci de conducte sunt concepute in mod distinct si trebuie utilizate ca un sistem complet de la inceput pana la sfarsit. Daca doriti sa va extindeti sau sa va reproiectati sistemul actual de cosuri, trebuie sa cunoasteti marca si modelul conductei de clasa A existent si sa cumparati acelasi tip, daca este posibil. Din pacate, daca marca si modelul de teava existent este o marca intrerupta sau invechita, probabil ca va trebui sa va reconstruiti de la zero sistemul de cos. Codurile de constructie interzic utilizarea oricaror adaptoare care nu sunt aprobate de producator. Aceste adaptoare sunt foarte rare si de obicei sunt oferite doar de catre un producator pentru a conecta un sistem de conducte intrerupt foarte similar cu un sistem oferit in prezent.

Citeste si:   Tricouritari te ajuta sa o proclami femeia fatala numarul 1

Exista doua tipuri de teava de clasa A:

Semineu ambalat solid – Aceste conducte au diametre interioare mai mici, care au o oarecare izolare, fie cu perete dublu, fie cu perete triplu. Aceste conducte contin fibra de sticla sau izolatie ceramica pentru a ramane mai rece la exterior si trebuie sa mentina un spatiu de cativa cm pentru combustibili. 

Cos de racire cu aer – Aceste conducte au diametre interioare mai mari, fara izolare. Un exemplu de acest tip de teava de clasa A este burlanul de tip IHP care este necesar pentru utilizarea semineelor. Dupa cum sugereaza si denumirea, aceste conducte se bazeaza pe aerul care circula in interiorul lor pentru a mentine racirea peretelui exterior si trebuie sa mentina, de asemenea, o garda de 1 sau 2 cm pentru combustibilii. 

Cand utilizati conducta de fum din clasa A, este important sa planificati sau sa rulati cu usurinta rulajul de aerisire pentru a minimiza costurile si a va maximiza economiile. Teava de clasa A este fabricata de obicei fie cu otel inoxidabil, fie cu un perete exterior galvanizat (sau galvalum). Atunci cand executati o teava de clasa A intr-un cos de zidarie, o goana, o mansarda sau orice incinta in interiorul locuintei, este intelept din punct de vedere economic sa folositi teava galvanizata. Este foarte recomandat, daca este posibil, sa va instalati hornul in interiorul casei dvs. Avand sistemul de cos de fum expus la exterior, exista riscul unui „sindrom de vatra rece”, care poate impiedica proiectarea si produce mai mult creozot.

Citeste si:   Scoala de vara salvata de reparatii frigidere Sector 2

Necesitatea de otel inoxidabil apare numai atunci cand teava dvs. va fi expusa elementelor. Daca conducta galvanizata este expusa, este susceptibila la eventuale rugini si coroziune. Acest lucru este valabil mai ales in zonele de coasta. Daca trebuie sa folositi teava galvanizata in exterior, va rugam sa va pictati teava cu o vopsea rezistenta la rugina. Amintiti-va doar ca conductele galvanizate trebuie curatate si pregatite inainte de vopsire pentru a indeparta uleiul rezidual de masina sau praful din procesul de fabricatie. 

Teava de evacuare sau burlanul raman componente esentiale in orice instalatie termica de mare putere. Cu atat mai importanta devine aceasta componenta cand vorbim de incalzirea intregii locuinte. Un burlan de proasta calitate sau instalat in mod necorespunzator poate deveni cauza unui incendiu. De aceea se recomanda consultarea unui specialist inainte de achizitionarea unui burlan pentru soba sau semineu.

Spune si tu parerea...