Un laptop care m-ar mulţumi

Am un laptop Dell Inspiron 1520, un laptop care şi-a făcut treaba foarte bine pe parcursul anilor, şi doresc să îl schimb. Laptopul meu are memorie de 4GB, un procesor de 1,6 GHz dual-core, placă video integrată şi alte câteva accesorii care nu sunt atât de importante.

Personal am luat acel laptopideoarece era unul dintre cele mai bune care le aveam la dispoziţie şi se încadra în bugetul de maxim 3000 RON. Eu unul vreau un laptop care să poată lucra bine cu multe programe. Nu mă intereseaya să joc jocuri sau să fac anumite prelucrări video ci doar să pot să programez liniştit fără probleme.

Dar cum mi-aş alege în prezent noul laptop? Aş ţine cont de câteva aspecte importante: feedbackul acelui produs pe site-urile de profil, marcă bună, specificaţii tehnice bune, baterie bună şi rezistenţă în condiţii mai puţin prielnice. Voi încerca pe rând să explic de ce m-am gândit la fiecare aspect în parte şi să îl dezvolt.

Review-uri ale produsului pe site-urile de specialitate

Unul dintre cele mai importante aspecte cu privire la un produs mi se pare verificarea review-urilor şi a comentariilor de pe forumuri. De multe ori se întâmplă ca un produs să pară nemaipomenit de bun dar să aibă anumite defecte foarte importante şi deranjante. De obicei pe forumuri apar imediat oameni nemulţumiţi sau oameni care chiar se confruntă cu probleme grave ale unui produs.

Sincer nu cred ca este de ajuns să verifici 2-3 review-uri şi gata! Nu, consider că e important să verifici şi alte surse, persoane care folosesc acel produs. Un exemplu care îmi vine în minte este problema pe care o are sistemul de operare de pe iPhone cu privire la hărţi. Imediat au apărut multe articole şi oameni nemulţumiţi de ceea ce a făcut Apple. La fel se poate întâmpla cu orice produs.

Totuşi ţine minte: tot timpul vor fi oameni nemuţumiţi. Dacă găseşti majoritatea comentariilor pozitive şi câteva negative nu ai de ce să te îngrijorezi.

Marcă bună

Probabil că pentru mulţi nu contează că au lapop Acer, Dell, HP, etc. Cu toate acestea am văzut că este bine să încerci să găseşti un produs de calitate făcut de un producător respectabil.

Dacă vei face acest lucru atunci problemele ulterioare cu privire la asistenţă şi garanţie vor putea fi evitate.  Îmi aduc aminte de o fază care am păţit-o cu Dell-ul meu. La un moment dat am izbit laptopul aşa tare că nu  mai mergea DVD-ul. Am sunat la call centerul DELL şi supriză: au vrut să îmi trimită un reprezentant acasă să îmi schimbe DVD-ul. Eu unul personal am refuzat frumos şi le-am explicat că a fost vina mea… şi mă interesa un magazin unde aş putea găsi un DVD compatibil.

O marcă serioasă se va purta serios cu tine!

Specificaţii tehnice

Am ajuns la un aspect important al cerinţelor mele pentru laptopul perfect. În prezent sunt extrem de multe laptopuri, cu configuraţii care mai de care, şi poate că este greu să te hotărăşti asupra uneia.

Eu unul personal mi-aş  dori un laptop care să nu facă rabat de la unele specificaţii importante.

De exemplu mi-aş dori un laptop cu procesor I7 ultima generaţie. Procesorul e un aspect foarte important la un laptop, mai ales că eu doresc un laptop foarte rapid. Dar procesorul să aibă destulă memorie RAM. Nu îmi doresc o memorie RAM de 2 GB ci cel putin 6 sau 8 GB. Pentru un procesor puternic ai nevoie şi de memorie destulă.

Oare e necesară atâta memorie? Pentru ce lucrez eu da. Uneori se întâmplă să am câte 20 de taburi de Chrome deschise, doua instanţe de Zend, 1 Photoshop , muzica şi poate un program de verificat emailurile. De asemenea de multe ori am deschise cele mai importante browsere simultan pentru a testa compatibilitatea unui site.

Pe lângă RAM şi procesor mai am nevoie de o piesă importantă: placă video dedicată. Am văzut că unii îşi cumpără un procesor foarte bun, RAM destul dar o placă video integrată. O mare prostie!!!! O placă video integrată scade extrem de mult resursele unui calculator. Mai degraba din punctul meu devedere cumperi o placă video mai slabă decât o placă video integrată.

Rezistentă

În general folosesc laptopul acasă însă uneori mai merg în diferite zone şi mi-aş dori laptopul să fie foarte rezistent. Noi oamenii avem o tendinţă: când ne luăm un lucru îl tratăm cu cea mai mare delicateţe dar după o perioadă devenim un pic mai duri cu acel obiect si nu mai suntem aşa de atenţi.

Laptopul meu a păţit multe: a fost trântit de pământ de câteva ori, l-am izbit cu rucsacul, au stat copii de 12 kg pe el(chiar unul sărea aşa fericit pe el), l-a udat ploaia, odată a intrat în el… până şi pe placă de bază spună de ras de am suflat în el o oră să scot toată spuma. Şi totuşi funcţionează.

Mi-aş dori un laptop care să fie rezistent!!

Baterie puternică

Un alt aspect important ar mai fi şi autonomia pe care o are un laptop. Uneori mă satur să lucrez la birou şi îmi iau laptopul şi merg în parc. Acolo stau liniştit şi programez fără să fiu deranjat. Drumurile pe care le fac, de asemenea, mă ajută să înţeleg că am nevoie de un laptop cu o autonomie a bateriei de cel puţin cîteva ore.

O sursă de informare pentru dar şi un magazin online care vinde laptopuri de calitate este Azerty. Aici poţi găşi tot ce ai nevoie pentru a te informa cu privire la laptopuri şi de asemenea poţi găsi produse de calitate.

Acest articol este scris pentru SuperBlog 2012

Spune si tu parerea...