Programe antivirus gratuite – ce sa aleg?

Fie ca ai un calculator nou sau vechi virusii sunt uneori printre cele mai mari amenintari pentru computerul tau. De ce? Deoarece exista virusi care te „spioneaza” si iti trimit datele tale confidentiale pe internet. Alti virusi sunt creati speciali pentru a face computerul sa mearga foarte greu.

Ce poti face in aceasta situatie? Cum poti sa te protejezi cat mai bine?

Poti sa incerci sa folosesti diferite programe antivirus.

As putea sa vin cu o sumedenie de motive pentru care ar fi bine sa incerci un antivirus platit dar azi ma voi concentra asupra catorva aspecte pe care ar fi bine sa le ai in vedere cand alegi un antivirus gratuit.

Din punctul meu de vedere un antivirus bun gratuit ar trebui sa aiba urmatoarele protectii:

  • protectie spyware – acest tip de protectie incearca sa detecteze programele sau virusii care te spioneaza si incearca sa iti trimita datele pe internet. De exemplu in aceasta categorie putem include si keylogger-ele.
  • protectie firewall – protectia firewall este necesara daca ai un calculator conectat la internet. Ce face o asemenea protectie? Practic incearca sa blocheze anumite persoane care ar incerca sa se conecteze la calculatorul tau. Astfel daca ai o asemenea protectie vei putea gestiona exact ce programe se conecteaza la internet.
  • protectie pe porturi – ar fi bine ca antivirusul tau gratuit sa aiba protectie pe porturi. Astfel daca cineva va incerca sa scaneze porturile vei fi imediat notificat.
  • protectie in timp real – aceasta este imperios necesar. De ce? Deoarece de multe ori folosim stick-uri sau carduri si putem sa uitam sa le scanam. Protectia in timp real te va avertiza imediat cand vei accesa un dosar daca exista virusi.
  • update-uri dese – daca antivirusul tau este gratuit dar este din 2009 atunci degeaba il ai. Cei care fac virusi cauta noi metode de a fenta antivirusii si din acest motiv probabil chiar si un antivirus care nu si-a facut update de o luna de zile este deja invechit. DAca iti alegi un antivirus gratuit fii atent sa existe o comunitate in jurul lui si sa fie folosit de cat mai multe persoane. De ce? Deoarece probabil ca se lucreaza intens la el si se fac update-uri la definitiile de virusi macar saptamanal.
  • consum redus de resurse. Fiecare antivirus consuma anumite resurse ale calculatorului si daca ai un computer vechi e important sa te uiti la resursele consumate. Asadar fii cu ochii pe resursele consumate si daca vezi ca iti ingreuneaza calculatorul dezinstaleaza-l!

Voi ce urmariti la un antivirus?

9 comentarii

  1. Salut Marius. Sunt mai la inceput de drum in ale calculatoarelor,si as dori sa ma ajuti in alegerea dintre Avast Internet Security si Eset Internet Security (desigur gandindu-ma si la pret – calitate).
    Multumesc.

  2. Author

    Daca e sa aleg intre cele doua aleg Bitdefender:)) daca e cu plata.

    Daca e gratuit aleg Avira.:)

  3. Am incercat Bitdefender, dar mi se pare ca-mi ingreuneaza caculatorul

  4. Ce versiune de Bitdefender ai folosit? Am folosit produsele lor dn generația 2011 și 2012 și mă declar foarte mulțumit de ele.

  5. Laptop Toshiba cu 3gb.
    Ați putea sâ-mi spuneți ceve despre Ad-Aware Internet Security Pro ? Cineva mi la recomandat.
    Mulțumesc

  6. Ad Aware e un produs antivirus relativ nou. Ad Aware oferă o protecție medie, de asta consumă și resurse puține (https://anti-spyware-review.toptenreviews.com/ad-aware-se-pro-review.html)

    Un clasament al produselor de securitate gasești aici: https://anti-virus-software-review.toptenreviews.com/

    Generația 2012 de Bitdefender e diferită și afectează mult mai puțin sistemul când lucrezi pe computer. Își face treaba când sistemul e idle sau nu are nevoie de resurse (Scan dispatcher).

Spune si tu parerea...